.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Хранителна закуска през уикенда

д-р Вергиния Николова | преди 6 години
Покълнало жито
Снимка:Thinkstock/Getty Images
Мюсли с покълнало жито в домашни условия

Покълналите житни зърна в много отношения се отличават от инертните. Прави се следното сравнение, че една шепа покълнало жито, превъзхожда по своята полезност цял хляб. Благодарение на "биохимичния бум" в кълновете човек получава от тях аминокиселини, мастни киселини, захари, витамини, микроелементи и ензими, които много по-пълно и лесно се усвояват от организма. 

Особено полезно е покълналото жито за хора след боледуване и за децата през зимата, защото засилва имунната система, подобряват работата на храносмилателния тракт и съдействат за очистване на организма. 

Рецепта за покълнало жито, приложима в домашни условия

Една чаена чаша негрухано жито се почиства и измива. Поставя се в стъклен буркан. Налива се студена вода, която да покрие зърната. Така престоява 12 часа. Измива се и се разстила в тава или голяма плоска чиния. 2-3 пъти се поръсва допълнително с вода. След като житото покълне около 1-2 мм, отново се измива и е готово за консумация. Може да се яде самостоятелно, като се подслади с мед и се дъвче по-дълго време. 

Мюсли с покълнало жито 

- 1 супена лъжици овесени ядки

- 1 супена лъжица покълнало жито 

- 2 средно големи ябълки или плод според сезона

- 10-15 стафиди 

Овесените ядки се заливат с вода. След като набъбнат за около 20 мин., се прибавят покълналото жито, стафидите, нарязаните ябълки. Подслажда се с мед по желание. 

Покълнало жито
Снимка:Thinkstock/Getty Images

От покълналото живо може да добавите към обедната салата от листни зеленчуци и кореноплоди (червено цвекло, моркови, ряпа). Към вегетарианските соеви кюфтенца също можете прибавите от кълновете. Аз съм опитвала питки от покълнало жито с много зеленчукови подправки.Чудесни са.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Бихте ли се отказали от деца заради климатичните промени?