.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Печен кефал – плакия

Антония Михайлова | преди 6 години
Печен кефал – плакия
Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Едно рибно блюдо, както подобова за трапезата на Благовещение

На Благовещение традицията повелява трапезата, освен с прясна коприва или спанак, питка и баница с праз, да бъде украсена и с едно уханно и вкусно рибно блюдо. На Великите пости, според Православния календар, рибата се разрешава единствено на Благовещение и Цветница. Но дали постите или не – и в двата случая можете да си приготвите печен кефал - плакия.

Продукти за цялото семейство:

Кефал, лефер или лаврак – 1 или 2 бр. според големината
1 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. соев сос – светъл
1 чаша вода
1 лимон
100 мл зехтин
10-15 малки главички лук (белучки)
2 скилидки чесън
Гъби и моркови
Шепа светли стафиди
Девесил, мащерка и магданоз

Морковите, гъбите, чесъна, стафидите и подправките се задушават с половината от зехтина до омекване и се слагат като плънка в почистената риба. "Закопчават" се с клечки за зъби. С още няколко клечки, промушени през гръбните перки, рибата се закрепва по гръб в тавата за печене. Наоколо се поръсват още гъбки, моркови и лука. Отгоре се залива соевия сос, водата, останалия зехтин и виното. Пече се 40 минути във фурната на умерена температура ок.150-180 градуса.

Сюблимен момент е поднасянето на това несравнимо по вкус и ухание рибно блюдо, придружено от полусухо бяло вино или нежно розе със сладка жилка.
 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Бихте ли се отказали от деца заради климатичните промени?