.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Историята на Първи май

д-р Вергиния Николова | преди 3 години
2110413754.jpg
Снимка:Thinkstock/Getty Images
Повече от два века е историята на Деня на труда, а Европейският 1-ви май се празнува от 2001 г.

Първи май се чества като Ден на труда и е официален празник не само у нас. Погрешно се приема, че този ден е комунистическа отживелица. Европейският 1-ви май се празнува официално от 2001 г. Целта му е да привлече общественото внимание към защита на временно заетите, които стават все повече. 

Ето фактите от историята на Първи май:

През 1886 г. в САЩ Профсъюзите провеждат стачка с над 300 хиляди работници с искане за 8-часов работен ден, от която има ранени и убити.

През 1889 г. в Париж Вторият интернационал призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в САЩ.

През 1890 г. Топографското дружество прави първи опит за честване у нас, но не получава официално признание.

През 1904 г. Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава към демонстрации за официално признаване на 8-часовия работен ден и за световен мир.

През 1939 г. е обявен за официален празник у нас.

След  1944 г. става един от най-почитаните празници в България и се отбелязва с манифестации на централния площад във всяко населено място.

След 1989 г. продължава да е официален неработен ден, но властта не се ангажира с организирането на масови манифестации.

Европейският Първи май се празнува от 2001 г. 

Защитата на трудовите права си остава актуална и днес. Ако преди два века 8-часовият работен ден е бил мечтата, завоювана с жертви, днес не са малко хората, които искат да получават осигуровки на пълен работен ден или да имат трудов договор, и да натрупат точки за пенсия. Денят на труда е празник на световната солидарност на трудещите се за цялостно подобряване на условията на труд, без значени дали човек се труди в офис, в завод или на открито.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?