.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Замъците на Лоара

Антония Михайлова | преди 6 години
Замъкът Шамбор
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Заради приказната й красота наричат долината на Лоара Градината на Франция

Известна с множеството си замъци, пръснати по поречието й, Лоара е привлекателно място за хиляди туристи от цял свят. Долината на реката е разположена в северозападната част на Франция в областта между Орлеан и Анже. Най-дългата река във Франция разделя страната на две – на север климатът е мек и дъждовен, а на юг – по-сух и топъл. Земите по поречието на Лоара са богати на история, изкуство и архитектура, но долината е известна и с ненадминатите си дъхави вина, като сансер и мюскаде, шинон и булгьой, както и с характерните си за района ястия с оригинален вкус и маниер. Това е едно наистина прекрасно място, което трябва да откриете и да му се насладите.

Долината на Лоара
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Долината е огромно плодородно пространство, което – заедно с удобния транспорт, предлаган от реката – го прави изключително желано в миналото от богатите благородници и от кралете. Затова там са построени редица възхитителни замъци, запазени и до днес. Тези бисери обаче са толкова много, че ще ви трябват седмици, за да посетите всичките. Не случайно Юнеско е обявило за паметник на светвното културно наследство цялото пространство. Ние пък ви предлагаме да се потопите само в няколко от над 200-те, спиращи дъха, замъци и, макар от дистанция, да се докоснете до тяхната величествена осанка и магическо очарование.

Замъкът Шенонсо

Замъкът Шенонсо
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Построен през 1520 г. от кралски бирник за съпругата му – по традиция се смята за най-романтичният от всички. Тъй като външният му вид винаги е бил под контрола на живеещите тук дами, включително Диан дьо Поатие и Катерина Медичи, Шенонсо е наричан още "женския" замък. Всяка една от владетелките на замъка е допринасяла с по нещо за външната му визия и неговия интериор, за да му се наслаждаваме днес такъв, какъвто е – с архитектурен финес, красиви градини и обширни картинни галерии.

Азе льо Ридо

Замъкът Азе льо Ридо
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Този замък и известен с белите си стени в стила на ранния Ренесанс. Един наистина класически дворец от приказките, впачетляващ с неподражаемото си романтично очарование. Той е разположен сред прекрасни градини върху малко островче на река Ендр. Заради омиротворяващата му красота и лъхащото от белотата му спокойствие,  го определят като най-сияещият замък на Лоара.

Виландри

Замъкът Виландри
Снимка: wikipedia.org

Виландри е известен с чудната си зеленчукова градина, която се поддържа изцяло с екологично чисти препарати и способи, както и с пленително красивите цветни декорации на известната под името "градина на любовта”. Разходката тук е едно наистина удивително преживяване. 3 нови изложбени зали и 5 обновени парка и градини са сред магнетичните забележителности на това райско място.

Шамбор

Замъкът Шамбор
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Емблематичен с уникалната си архитектура. Замъкът Шамбор е сред най-изящните дворцови укрепления в ренесансов стил в долината на Лоара. Отвътре Шамбор включва цели 440 стаи. Тук с неподражаема красота се преплитат традиционните форми на френските средновековни крепости с класическите фигури и детайли, прибавени от ренесансовите майстори.

Шеверни

Замъкът Шеверни
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Шеверни впечатлява с абсолютно класическия си стил от времето на Луи XIII. Характерното, както по отношение на интериора, така и на външната архитектура на този замък, е вложената в него с изключително майсторство симетрия, изпипана до най-малък детайл. Един наистина покоряващ с красотата и хармонията си замък!

Блоа

Замъкът Блоа
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Замъкът Блоа със своята могъща осанка е сред най-внушителните замъци, извисяващи се над Лоара. Блоа е и блестящ образец за развитието на френската архитектура от Средновековието до 17-ти век. Сред забележителностите на Блоа са вдълбаният в скалите водопровод от времето на Римската империя с дължина от 529 м, църквата "Св. Ломера", епископският дворец, както и множеството по-малки приказни замъци от 16 в.
 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Спазвате ли диета в момента?