Стейси Броудмидой била диагностицирана с много рядка форма на рак, което довело до отстраняване на яйчниците й. Няколко години по-късно тя успяла да износи и роди живо и здраво бебе. Но как е възможно това? Науката е категорична, че жена без яйчници може да забременее чрез инвитро.

През 2017 г. Стейси чува диагнозата псевдомиксом на перитонеума. Шансовете да се разболееш от този вид рак са 1 на 1 милион. Симптомите, които алармирали за заболяването, са силна болка в областта на апендикса и кървене между менструациите. Жената била изпратена от личния си лекар в голям и модерен център за лечение на рак в Манчестър. След прегледа там лекарят й казал, че има съмнения за псевдомиксом на перитонеума и че може да загуби яйчниците си.

"Буквално си помислих: "Е, това е всичко. Никога няма да бъда майка. Никога няма да имам мечтата, която винаги съм искала", заявява в интервю за Sky News госпожа Броудмидоу.

Тук започват операциите. Първата продължила 8 часа, по време на която били отстранени далака, жлъчния мехур, фалопиевите тръби и двата яйчника. За щастие, Стейси получила голяма подкрепа – лекарите успели да извадят 17 яйцеклетки между операциите, което й дало голяма надежда, че може да стане майка един ден.

Последвали още операции, както и химиотерапия, за да бъдат унищожени всички туморни клетки.


За съжаление, от 17 яйцеклетки само осем били годни за употреба, след като били размразени, а от тях само 2 били в състояние да бъдат оплодени, което означава, че Стейси е имала само два ембриона. Първият опит завършва със спонтанен аборт.



"Мислех си, че мечтата е приключила и никога няма да имам бебе, но си казах: "Имам последен шанс, ще опитам", казва тя.

Последният ембрион не бил най-жизнеспособният, но въпреки това лекарите решили да опитат. Противно на всички очаквания тя забременява и малкият Хари се ражда през ноември миналата година.



"Той е истинско чудо", казва Стейси. "Всеки път, когато го погледна, си мисля колко голям късмет имам. Наричам го моя малък Немо. Във филма "Търсенето на Немо" Немо беше последното останало яйце. Така че той е моят малък Немо. Той е моето малко чудо. Той е толкова специален."



38-годишната Стейси днес се радва на крепко здраве, като през август ще се навършат 5 години от излекуването й от рака.