Експертката по съня Ашли Хейнсуърт изброява пред британския „Дейли мирър“ най-често срещаните хранителни навици, които затрудняват заспиването и намаляват качеството на съня.

Сомноложката посъветва да не си лягаме гладни, тъй като в това състояние е по-трудно за тялото да заспи. Според нея обаче някои видове храни също могат да нарушат съня.

„Въглехидратите и захарта ни дават енергия и стимулират мозъка, но могат да увеличат тревожността, така че е най-добре да ги избягваме преди лягане“, съветва Хейнсуърт.

Тя посочи също всички зърнени храни, напитки, съдържащи алкохол и кофеин, както и пикантни храни като нежелани храни вечер.

Твърде много пипер може да причини киселини, което може да попречи на съня. Специалистката предложи ядки и неподсладени ферментирали млечни продукти като здравословна вечерна закуска.

Според някои медии прекомерно солените храни също трябва да се избягват преди сън, пише БГНЕС. Те вредят на бъбреците, които трябва да работят интензивно, за да изведат излишните течности от тялото. А това означа често ставане до тоалетната нощем.