Напредъкът в технологиите през последните десетилетия е премахнал в голяма степен необходимостта и желанието на хората да се движат. Голяма част от населението на света прекарва в седнало положение твърде дълга част от деня - независимо дали пред компютъра на работа или пред телевизора у дома.

Като се има предвид, че човешкото тяло е създадено, за да се движи, цялото това седене очевидно е вредно за здравето ни. Ново проучване на Калифорнийския университет в Сан Диего потвърждава категорично това.

Общо 5856 души на възраст от 63 до 99 години са помолени да носят датчик за мониторинг на активността на бедрото си в продължение на 7 дни в началото на изследването. След това изследователите проследяват участниците в продължение на едно десетилетие, през което 1733 от тях умират преждевременно.

Изследователите използвали изкуствен интелект, за да установят чрез мониторинга на активността колко време хората са седели, като след това го свързали с риска от ранна смърт. Данните показват, че при хората, които са седели повече от 11 часа на ден, рискът от ранна смърт през периода на изследването е бил с 57% по-висок от този при участниците, които са седели по-малко от 9 часа и половина на ден.

Много хора смятат, че редовните физически упражнения ще премахнат рисковете за здравето от прекалено дългото седене. Но дали това наистина е така?

Не и според резултатите от проучването на Калифорнийския университет в Сан Диего. Рискът от преждевременна смърт е останал налице дори при по-голямо количество умерени до интензивни физически упражнения. Проучване от 2019 г. също установява, че по-големите количества упражнения не намаляват риска от заболявания като диабет тип 2, сърдечни заболявания и инсулт, които се появяват при прекалено дълго стоене на едно място, пише още Science alert.

Противоречивите констатации могат да се обяснят с това, че в проучването на Калифорнийския университет в Сан Диего датчиците за мониторинг на активност се носят на бедрото, а в австралийското проучване - на китката, което може да доведе до различни оценки на времето, прекарано в седнало положение.

Снимка: iStock

В австралийското проучване също така не е използван специален софтуер, който да определя кога участниците са седнали и кога са стояли, което означава, че стоенето би могло да бъде неправилно прието за седене. Например, ако участникът е стоял неподвижно в продължение на половин час, това би било отчетено като половин час седене. Това би могло да означава, че австралийското проучване е подценило времето, което хората са прекарали в седнало положение.

Данните от проучването на Калифорнийския университет в Сан Диего изглеждат по-добри и подчертават необходимостта да се седи по-малко. Настоящите насоки на Световната здравна организация подкрепят това, като препоръчват на възрастните да ограничат времето, прекарано в седнало положение, както и да прекъсват дългите периоди на седене.

Колко седене е твърде много?

И така, колко седене е твърде много? Според проучването на Калифорнийския университет в Сан Диего това са 11 часа на ден. Според други изследвания само седем часа дневно може да са твърде много. Има и много изследвания, които показват, че не трябва да седите повече от 30 минути без да станете и да се движите, тъй като това може да повиши нивата на кръвната захар и кръвното налягане.

И така, какво можете да направите, за да не седите дълго време?

Бюрото със седяща стойка може да ви помогне, ако работите в офис. Или пък можете да ставате и да се движите между работните задачи или по време на разговор. Вкъщи можете да ставате по време на рекламните паузи по телевизията. Някои смарт устройства също сигнализират, ако стоите в седнало положение твърде дълго.

Проучване от 2020 г. установява, че малки серии от упражнения с ръце (например две минути на всеки 20 минути) понижават нивата на кръвната захар, пише още БГНЕС. Стига да правите нещо, за да не седите неподвижно, това има своите ползи за здравето.