Болниците са пълни с пациенти с COVID-19 и недостига персонал. Вратите на медицинските заведения са затворените и на тях висят табели с надпис "Няма място." Това не е сцена от филм, а реалността от днешните дни в Боливия.

Жена се разделя с брат си, който умира в колата заради коронавирус. Преди да се стигне до фаталния край, са обиколили 5 болници. В нито една не са могли да го приемат и да му помогнат, разказва историята Хавиер Аргедас за DW. На място идват полицаи и парамедици, за да се погрижат. Това най-вероятно ще бъде и последния път, в който сестра му го вижда. Погребални агенции са затруднения, заради многото смъртни случаи.

Здравната система на страната е затруднена от разпространението на болестта. Повечето от 80 000 заразени има само в столицата Ла Пас, където болници, лаборатории и погребални домове са на ръба на оцеляването. Само за пет дни полицията е събрала повече от 140 тела от улиците, предава DW. Според статистиката в момента в Боливия от Covid-19 умират повече мъже, отколкото жени. Отчаянието в една от най-бедните страни в Латинска Америка нараства, защото пандемията се влошава. Кметските служби в някои райони позволяват погребения само на хора, родени в съответната община. За останалите таксите са по-високи и хората не могат да си ги позволят. 

Традиционно в Боливия хората са облечени в цветни дрехи, а фестивалите и музиката са част от иначе не толкова лекото им ежедневе. Много цвят и ритми заливат улиците на столицата Ла Пас по време на танцовите фестивали, които се провеждат от началото на 20 век. В днешни дни обаче настроението е различно.

Заради коронавируса в Боливия отмениха учебните занятия до края на 2020. Около 2 милиона ученици няма да ходят на училище. В страната направиха този избор заради влошената ситуация поради вируса, предава CNN. Очаква се учебните занятие да бъдат възстановени през 2021 г.