Знаем, че зелените зеленчуци са супер полезни, а цветотерапията твърди, че зеленият цвят се свързва със спокойствие, благоденствие и мир.

Учени от Есекс, Англия, се захванали с интересната задача да разберат как различните цветове се отразяват на настроението ни по време на тренировка. Те разделили доброволците на 3 групи – всяка група карала колело, но гледала природна сцена през различен филтър – зелено, червено или черно. Чрез въпросници, учените събрали информация за настроението и мотивацията на спортуващите – тези, които гледали зеления пейзаж били в много по-добро състояние на духа – свежи и приповдигнати, докато червения филтър повлиял негативно – участниците били раздразнени.

Изследователите свързват това явление с произхода ни – за прадедите ни зеленият цвят е сигнализирал пролет, храна, спокойствие, съответно е очаквано този цвят да провокира приятни чувства. На практика можете да илюстрирате този пример, като погледнете сив градски пейзаж и красива зелена градинка – много по-лесно е да сме оптимистични и заредени с енергия, ако се фокусирате върху второто.

Ако спортувате у дома, вземете си зелена постелка или оцветете една от стените в зелено – така ще се възползвате от психическите и физическите ползи на цветотерапията. Опитайте!