Близо 300 любители на колоезденето преодоляха успешно 55-километровия маршрут на „Аурубис Средногорие велопоход 2022“ от старта в Горна Малина до финала в град Златица на 26 юни, неделя. Събитието се организира от „Аурубис България“ АД и спортен клуб „Бегач“ и няма състезателен характер.

Целта на велопохода е да популяризира региона като място за отдих и туризъм, привлекателен с живописната си природа и богата история. Маршрутът преминава покрай вековния манастир „Св. Илия” в Белопопци, родната къща на Елин Пелин в Байлово и язовир „Смолско“.

Специален влак, „Аурубис Байк Трейн“, превози участниците и велосипедите им от Централна жп гара София до Горна Малина и след края на събитието ги върна обратно от Златица до София.

Финалът на „Аурубис Средногорие Велопоход 2022“ беше в изцяло обновения парк „Дядовата ръкавичка“ в Златица. Най-бързият участник, Станислав Танев, се справи с маршрута за 2 часа и 11 минути. Не след дълго финала премина и Симона Пенева. Колоездачите, сред които имаше цели семейства с деца и ветерани с десетилетен опит в колоезденето, бяха приветствани от изпълнителния директор на „Аурубис България“ АД Тим Курт и кмета на Златица Стоян Генов.