Кратка визитка: Росен Димитров се занимава активно със спининг от 2003 г., когато започва и кариерата си като спининг инструктор. Росен е дългогодишен професионален плувец, има много награди, медали и участия на Европейски и Световни първенства.След пректатяване на активната си спортна дейност, избира спининга като работа, свързана със спорт и нови възможности. А защо точно спининг - защото Росен харесва дейности, свързани със спорт, каране на колело и по това време този спорт е нещо ново за България. Той е първият български инструктор с международен лиценз от Италия. Презентира и участва във всички аерофвстивали в България и вече над 15 години разпространява този вид аеробен час. 

Предлагаме ви професионалното му мнение за спининга.

Да започнем съвсем от начало - какво е спининг?
Спинингът не е проосто въртене на колело... Спининг класове се провеждат във фитнес студио или зали за аеробика в световен мащаб (може и на открито), с различна светлина под ритъма на яка музика. За целта се използват специално пригодени колела – спинери. Спинингът е групово занимание или интервална тренировка, която наподобавя планинско колоездене с изкачвания и спускания. В зависимост от това каква тренировка ще зададе инструктора, се изгарят различно мазнини и калории. Например при кардиотренировка се изгарят приблизително около 800-1000 калории за жени и много повече за мъжете, които губят на една тренировка по спиннинг оклоло 2-3 килограма. 

Средно изминатото разстояние при тренировка може да достигне до 20-25 километра за 45 мин. Освен кардиотренировка може да се симулират и много тежки изкачвания, с които целите са да работи сърцето дълго и продължително време. Така подпомагаме изключително подобряването на сърдечно-съдовата система и метаболизама, а това е ключът към здравето и изчистването от вредни токсини в организъма. С редовни тренировки по спининг се постига бързо отслабване, стягане и редуциране на целулита.

Какво представлява една тенировка?
Професионални треньори ще се погрижат за вас и ще се постараят да изцедят всяка капка от вашето тяло. Тренировките се провеждат под умелите напътсвия на треньори с международни сертификати и лицензи. За по-голямо удоволствие те тренират заедно с вас и следят зорко за правилната позиция на тялото и изпълнение на дадените упражнения. Продължителността средно на една тренировка по спининг е между 45-90 минути, през което време инструкторите насочват участниците в тренировъчни фази или етапи. Warm-Up (загрявка), uptempo ритъм, спринтове, изкачвания, и т.н.

Вие контролирате съпротивление на колелото, педалите ги въртите толкова лесно или трудно, колкото сте избрали. Натоварването се регулира чрез винт за съпротивлeниe, с който е снабдено всяко спининг колело.

Росен в действие

Както всяко едно аеробно ориентирано занимание и спинингът започва със загрявка, преминава през основната аеробна част, която има продължителност не по-малко от 20 минути и след това сърдечният ритъм на участниците плавно се връща обратно до стойностите, характерни при започването на часа. Последните десет минути се правят упражнения на земя - коремни преси и други.

Проучвания сочат, че при 40 минути спининг се изгарят около 500 калории. Трябва да се има предвид, че тази стойност е само ориентировъчна, тъй като количеството изгорени калории се влияе от интензивността на тренировката и други фактори.

Cпинингът е един от най-добрите начини да се отървем бързо от излишните килограми. И не самото това - научно доказано е, че при този вид тренировка целулитът намалява драстично, тоест бай бай на портокаловата кожа и тлъстинките от зимата. Спининг класовете са един прекрасен начин да получите енергична тренировка - изгаряне на калории и поддържане на мускулите във форма - особено по време на неактивния сезон.

Какви хора го предпочитат - мъже, жени, млади или в по-зряла възраст?
Важно. Спинингът не е само за жени.... Това е динамична кардиотренировка, която извън България се практикува предимно от мъжкия пол. Но напоследък все по-силно се усеща присъствието на силния пол в залите за аеробика и на родна земя. Какво по-хубаво от това да споделиш и спорта с твоята любима половинка. Важно е да отбележим, че няма ограничения във възрастта.

Какви са предимствата пред другите видове спорт като фитнеса или дори карането на колело?Постигане на бърз ефект - отслабване и стягане. Дамите могат да се сбогуват с целулита. Хубавото е, че треньорът е заедно с теб през цялото време и те контролира за 100% резултат. Можеш да тренираш с гаджето или приятелки. Също така сам определяш темпото и натоварването. Гарантира 100% забавление. Спинингът е препоръчителен за хора, които имам всякакви видове гръбначни проблеми. А, и между другото - като вали не се намокряш (смее се).

Трениращи

 

Какъв е ефектът от спининга върху женското тяло?
Редовната интензивна и ефективна аеробна тренировка:

• Стяга и оформя тялото.
• Чудесна е за всички мускулни групи. 
• Отстранява целулита.
• Натоварва цялото тяло, но набляга на бедрата и таза, както и ръцете ( за стягане, а НЕ правене на мускули).

Още положителни ефекти (върху тялото по принцип):

• Развива силно, издръжливо и здраво сърце.
• По-голяма аеробна издръжливост при натоварвания за по-дълъги периоди от време.
• Намаляване времето за възстановяване на организма след тренировка.
• Възможност да акумулирате повече енегрия.
• Загуба на много телесни мазнини.

Практикува ли се от бременни?
НЕ е препоръчително, защото е много интензивен спорт.

Има ли разновидности и какви?
Съществува Aqua Spinning (спининг във вода). В различните държави спинингът се практикува под различни имена и под крилото на различни федерации.

Дай няколко основни съвета за начинаещи.  
Няма групи за напреднали и начинаещи. Инструктурът се съобразява изцяло със спортуващия, като му задава темпо и следи за правилното изпълнение на дадените упражнения. Всичко, което ви трябва за тренировката, са удобни дрехи, маратонки с по-дебела подметка или стандартните спортни обувки за тенис, джогинг и т.н. Кърпа ще ви се предостави безплатно от аеробно студио Be Shape(за да почистите лицето си). Задължително бутилка вода, която може да закупите на място, тъй като по време на тренировка се губят много течности и това може да доведе до дехидратация. Ако това е първото ви посещение по спининг, нещата, които трябва да съобразите, са:

1. Височината на седалката, така че при най-отдалеченото положение на педалите спрямо седалката краката ви да са леко свити в коленете. НЕ натоварва ставите на краката.
2. Височина на ръкохватките, така че ръцете ви да са леко свити в лактите; за лицевите упори.
3. По всяко едно време можете да коригирате интензивността и натоварването, съобразявайки се със собствените си възможности (особено в началото).
4. Внимавате с положението на тялото.

Можете да намерите Росен във Фейсбук - Be Shape studio by Rossen.