Псоасът е основен мускул, който често се нарича и мускул на душата. Той е дълбочинен, тънък и свързва бедрото с торса. Този мускул е отговорен за стабилизирането на тялото, защото работи в близост до бедрената кост и състоянието му се отразява на мобилността, баланса, гъвкавостта и движенията на тялото.

Снимка: iStock

Ново проучване доказва, че този мускулът има много по-голяма роля за нас, извън подвижността на тялото. Той е свързан с щастието и цялостното ни благополучие.

"Псоасът е буквално въплъщение на нашето желание за оцеляване, казва Лиз Кох, автор на The Psoas Book. Този мускул е свързан с диафрагмата, която определя дишането. Кос счита, че псоасът е директно свързан с гръбначния мозък, който е най-стабилната и древна връзка с мозъка ни.

Оттук идват и изводите, че когато псоасът е напрегнат, се напряга и мозъка. Това предопределя едно общо чувство за напрежение и нещастие. Следователно, ако се научим да отпускаме този мускул, това ще повлияе положително на общото ни усещане за спокойствие и щастие. Ето няколко упражнения, с помощта на които можем да го прави.