Фитнес залата не е задължително условие, за да може човек да поддържа отлична форма. В уюта на дома може да се постигнат впечатляващи резултати, стига да е на лице желязна дисциплина.

Изключително богати програми за тренировки в домашни условия предлага в своето онлайн студио Йоана Върбичкова – сертифициран пилатес инструктор и персонален треньор. Вече седем години тя живее и работи в Глазгоу, Шотландия, като се старае поне веднъж годишно да се прибира в България. През 2020 г. участва в организирането на Спортен Уикенд в Родопите, но COVID-19 проваля плановете на всички.

Йоанае вдъхновителка и гуру за майките и заетите жени в стремежа им да живеят по-здравословен начин на живот и да се чувстват щастливи в кожата си.

Самата тя има две очарователни деца, Иво на 8 и Ема на 6 г., и препоръчва малчуганите да бъдат включвани в тренировките у дома, защото това е полезно и за тях. Пред LadyZone тя разкрива кои са 5-те най-ефикасни упражнения за малки и за големи, както и една бърза, лесна и здравословна рецепта за палачинки.

Снимка: Личен архив

Кога започна трансформацията ти в инструктор по пилатес и фитнес гуру за майките и заетите жени?
След като родих първото си дете. Като всяка нова майка имах нуждата да се погрижа за себе си, да се върна в кожата си или иначе казано - "да се побера отново" в дрехите отпреди. Така открих магията на домашните тренировки. Преди това бях тренирала само в студио и фитнес, но майчинството запали в мен една нова страст. Виждайки първите резултати, се мотивирах още повече, започнах да чета и да експериментирам. Докосвайки се до тази магия, имах крещящата нужда да споделя моя опит и познания с повече жени. Да вдъхновя и подкрепя други, които са в търсене на това, което аз открих.

В началото на всяка година хората си поставят за цел да влязат във форма, но после губят своя хъс. Как да запазим мотивацията?
Не може да разчитаме единствено на мотивацията, за да постигнем нашите цели. Мотивацията е изключително ефимерна. Аз самата не съм мотивирана всеки ден, но съм изключително дисциплинирана. За да бъдеш успешен с тренировките – трябва да ги превърнеш в навик. А това става с мотивация в началото, за да започнеш, и с желязна дисциплина, за да не се откажеш, докато в един момент вече е по-лесно да тренираш, отколкото да пропуснеш тренировката.

Снимка: Личен архив

Резултатите вкъщи също толкова ефективни ли са като тези във фитнеса?
Абсолютно да. Резултатите зависят само и единствено от усилията, които полагаме. Човек може да извае страхотно тяло и с правилните тренировки вкъщи. Винаги започвам деня си с чаша топла вода с лимон, кафе, малко медитация и стреч, а когато изпратя децата на училище, е време да се заредя и с 30-минутна кондиционна тренировка, включваща както силови упражнения, така и кардио, и пилатес.

Бързи упражнения от по 5-10 минути всеки ден или по-продължителни и пълни тренировки макар и по-рядко?
Както ме е учила моята любима професорка – по-добре 5 минути всеки ден, отколкото половин час в събота. Това се отнася за всичко в живота. Нещата, които правим ежедневно, са тези, които формират качеството на нашия живот. И с тренировките е така. Дори 5-10 минути на ден носят много ползи. Разбира се, най-добре е да можем да отделим 5 пъти седмично по 30 минути.

Снимка: Личен архив

С какво да започнат най-начинаещите?
В моето онлайн студио имам програма за начинаещи, която залага на правилната техника и постепенното увеличаване на натоварването. Първо стартираме с базови упражнения само със собствено тегло и постепенно увеличаваме интензитета и добавяме тежести. Имам също така и кардио програма за любители на кардио тренировките, която също е подходяща за начинаещи. И там не ползваме никакви уреди. Само собствено тегло в комфорта на дома.

Кои храни да избягваме?
Простите въглехидрати, транс мазнините, преработените храни, полу-фабрикатите, консерванти, оцветители, овкусители. За да сме фит и най-вече здрави, трябва избягваме тези храни.

Снимка: Личен архив

Сподели една лесна и здравословна рецепта.
Любимата ми закуска е бананови палачинки с три съставки:

1 банан,
2 яйца,
30 грама овесени ядки.

Разбиваме яйцата с вилица, добавяме добре узрял банан и го намачкваме хубаво. Колкото по-хомогенна е сместа – толкова по-добре. Добавяме овесените ядки и разбъркваме хубаво.

В незалепващ тиган на среден огън, с лъжица оформяме малки палачинки, които обръщаме след 1-2 минути. Сервираме с горски плодове или кленов сироп.

Каква е тайната за ползотворни тренировки с деца?
Или да тренираме, докато децата спят (ако са много малки), или да се опитаме да ги включим в тренировката. Това е чудесен повод да им дадем добър пример, защото децата гледат от нас и ни копират. Включвайки ги в тренировката е също и прекрасен начин да прекараме качествено време заедно. Както често обичам да казвам – не възпитавайте децата си. Възпитавайте себе си. Те така или иначе ще приличат на вас.

Снимка: Личен архив

Кои са петте най-добри упражнения и за малки, и за големи?
Клекове, планк, лицеви опори, бърпи и подскачаща звезда (jumping jacks).

Някои бременни жени се притесняват да тренират. Защо не бива да се страхуват?
Ако бременността протича нормално и лекарят е разрешил тренировките, тогава подходящите и правилни упражнения са изключително полезни както за здравето на майката, така и за самото раждане и възстановяване след това.

Снимка: Личен архив

Към какви основни правила да се придържат дамите, за да са здрави и щастливи?
Качествена храна, редовни тренировки, пълноценен сън и много смях. С грижа и любов към себе си, животът е по-цветен и по-щастлив.

  • Фитнес за жени – единственото ръководство, от което имате нужда (част 2)
  • Фитнес за жени – единственото ръководство, от което имате нужда (част 1)
  • 5 топ упражнения за тялото, препоръчани от харвардски доктор
  • Д-р Теодора Тодорова, стоматолог, модел и инфлуенсър: Балансът е най-важен в тренировките
  • 3 упражнения, които ще ви вкарат във форма за нула време
  • Вяра Василева и онлайн тренировките, които помагат работещитe жени да имат хубави тела
  • Най-добрата диета: наръчник за здравословно хранене (част 3)
  • Светла Оцетова: През годините не спирам да спортувам, но в зала не влизам
  • Славена Вътова разкрива своите 3 тайни за силен имунитет
  • Най-добрата диета: наръчник за здравословно хранене (част 1)