През 1994 г. в Кайро се провежда Международната конференция на ООН по въпросите на популацията и развитието. Година по-късно в Пекин се провежда Четвъртата конференция за жените. И на двете събития се обсъжда въпроса за контрацепцията и необходимостта мъжете да споделят заедно с жените отговорността от предпазване от нежелана бременност. Почти 30 години след тези конференции, единственото надеждно и обратимо средство за контрацепция, което мъжете могат да използват, остава презервативът.

Снимка: istockphoto.com

Толкова ли е трудно да се създаде хапче, подобно на тези, които жените използват, което да се приема от мъже и да предпазва надеждно от бременност?

Според белгийският доктор Даниел Мурило, това не е трудно, но просто никой не иска да го направи. Според него има достатъчно медикаменти, за които е доказано, че са безопасни и надеждни, но фармацевтичните компании не желаят да започнат масово производство, защото няма да постигнат комерсиален успех.

Снимка: istockphoto.com

Изглежда маркетинговите проучваният показват, че мнозинството от мъжете няма да искат да си купят подобен продукт. В културата ни е заложен стереотипът, че половата мощ и фертилността са свързани с мъжествеността. По тази причина много мъже не биха си купили хапче, което ги прави по-малко плодовити, дори да не искат деца.

Това е причината много мъже да отказват да се подложат на вазектомия (която често се бърка с кастрация), въпреки че вече са взели решение да нямат повече деца. Истинският недостатък на вазектомията е, че е трудно обратима процедура и решението трябва да е много добре обмислено.

Снимка: istockphoto.com

Според доктор Даниел Мурило обаче отношението към отговорността в секса се променя през последните години, най-вече благодарение на движението “Me Too“. Все повече млади хора осъзнават важността на това и двата пола да поемат поравно грижата за предпазване от нежелана бременност. Още повече че, както посочва лекарят, ако се стигне до нежелана бременност, последиците са изцяло за жената.

Превод на английски на цялата статия може да прочетете на сайта worldcrunch.com.