Честото взиране в отражението може да разкрие неизвестни черти от характера. Според Анастасия Филипова, психотерапевт, сексолог и автор на курса "Самочувствие при жените", то издава няколко важни неща за човека. 

Как се прави Колелото на живота, за да разберем дали сме успешни - вижте във видеото

Навикът да се гледаме в огледалото - какво означава? 

Мотивите, които стоят зад навика да търсим образа си във всички отразяващи повърхности, са различни, някои от тях абсолютно измамни. Счита се, че това е желанието на човек да се увери, че е изключителен и показва наличие на суета. Но това е едностранчив поглед върху нещата. Подобно поведение може да е признак на високомерие, на високо ниво на нарцисизъм. 

Причините, поради които хората често се гледат в огледалото, може да се дължат на други фактори:

Човек е тревожен и несигурен в себе си.

Снимка: iStockТой има нужда да види отражението си, за да се увери отново и отново, че изглежда добре. Той не вярва във вътрешните си сили и търси потвърждение, че поне отвън всичко е наред. Външният вид подхранва егото на човек, който не усеща вътрешната си стойност. Той смята, че общата привлекателност на външния вид ще му помогне да спечели възхищението и уважението на другите.

Човек не усеща достатъчно своето физическо присъствие в света.

Той се нуждае от "котва", а това е именно отражението. Много ниската самооценка, непълното усещане за физическата същност, често се проявява по този начин, затова човек има нужда да намери себе си в огледалото. Той вижда своя образ и това позволява на психиката да се убеди: "Виждам се, значи съществувам".

Човек не може да види и разбере своите чувства, емоции в ежедневието.

Той трябва да се вгледа в отразяващи повърхности, за да види усмивката или намръщеното си лице и да разбере каква емоция изпитва в момента.

Ако се чувствате виновни, че често се оглеждате - ето какво мисли специалистът за вината: