Имате силно изпотяване, за което не помагат нито дезодоранти, нито всякакви стикове, които се използват превантивно.

Някои хора прибягват дори към поставяне на ботокс в областта на подмишниците. Това наистина ли работи?

„Прекомерното изпотяване (хиперхидроза) е не само патология, но и сериозен психологически проблем“, твърдят експерти.

Човек може да произведе между 500 мл. и 8 литра пот на ден. Потта всъщност е необходима за терморегулацията.

Как да разберем страдаме ли от свръхизпотяване?

Хиперхидрозата или наричана още „профузно изпотяване“, е проява на прекомерно и засилено изпотяване на различни части от тялото. Най-често се наблюдава на ръцете, на краката, под мишниците. Но може да се прояви и по бедрата, кръста, гърба, челото и други зони.

Например, ако средните стойности за изпотяване под мишници при мъжете са 14 мг за минута и 9 мг за минута при жените, то свръхизпотяването е с различни стойности – над 20 мг за мъжете и 10 мг при жените в минута.

Какви са последиците от свръхизпотяването?

Около 20% от пациентите с хиперхидроза изпитват депресия и вътрешна изолация, сочат статистиката на специалистите.

Друг вид последствия от свръхизпотяването е придружаващата я миризма. Потта уврежда бизнес репутацията и дори има влияние върху личния живот.

Има два вида потни жлези – екринни и апокринни. В допълнение към водата и малко количество електролитни соли, апокринната пот съдържа различни продукти на протеиновия метаболизъм, летливи мастни киселини и други съединения. Тази новообразувана смес вече има миризма, но не може да се нарече неприятна. Апокринната пот определя индивидуалния сексуален аромат на всеки човек. Едва забележимо, но тя може да привлече представители на противоположния пол.

За съжаление, освен представителите на противоположния пол, апокринната пот привлича и бактерии. Микробите, живеещи върху кожата, започват да се размножават с десетократна скорост. А там, където има много бактерии, има и отпадъци от тяхната жизнена дейност: химически съединения с неприятна миризма.

Как да се отървем от неприятната миризма на пот?