Горещините поставят на изпитание целия организъм. Настъпващата дехидратация от потенето може да доведе до падане на кръвното налягане, омаляване, главоболие, световъртеж. Намаленият обем на течността в организма сгъстява кръвта, от което се образуват лесно тромби и неслучайно се увеличават случаите на хора с инфаркт, инсулт и бъбречни кризи. С потта се губят и микроелементи, които са необходими за съкращение на мускулите, с което се обяснява и нежеланието да спортуваме в горещините.

Златният съвет  - Да се пие вода през целия ден – поне 1,5 л, с което да се компенсира дехидратацията. По една чаша вода на всеки час може да поддържа равновесието в организма, без последствия от обилното изпотяване. 

Снимка: istockphoto.com

Втори съвет - Сега е най-добре да се използват климатици за охлаждане на помещенията и автомобилите. Разликата между външната температура и температурата, на която нагласявате да работят климатиците не трябва да надвишава 10 градуса. По-големите температурни разлики предизвикват температурен шок за тялото.

Трети съвет - Вентилаторите също имат добър ефект за охлаждане, но само докато температурата на въздуха е под тази на тялото (до 36,5 С). Благоприятното на нашия климат е, че много рядко температурите са по-високи.

Четвърти съвет – При възможност обливайте кожата на тялото си с хладен душ. С мокри кърпи може да охлаждате откритите части на тялото или да се слагат бутилки с лед под мишниците и на корема, увити в кърпа.  

Пети съвет - Нивата на активност навън сведете до минимум в горещите дни. Физическата активност – разходки и спортуване правете вечер или рано сутрин, когато температурите навън са приятни.

Снимка: INSTAGRAM//:jacquemus

Шести съвет - Не излизайте навън в най-горещите часове на деня. По възможност стойте на сянка. Носете лятна шапка. Дрехите трябва да са широкии и от естествени тъкани.

Седми съвет - Не разчитайте на кофеинови напитки или алкохолни течности, защото те действат като диуретици и засилват дехидратацията. Дори в студените сезони се препоръчва да се пие чаша вода след всяко кафе, а концентрираният алкохол и чашата вино да бъдат придружени от чаша вода.