Как пчелата събира прашеца?

пчелаКогато кацне върху цветето, пчелата започва да опипва прашника му с езичето и горните си челюсти. Така ги разкъсва и прашецът се изсипва. Пчелата навлажнява този прашец с нектар от цветето и така се образуват лепкавт парченца. За да събере полепналия по тялото си прашец,  пчеличката започва усилено почистване. С различните двойки крачета почиства различни части - с първата - главата, с втората двойка - гърдите и т.н. През цялото това време тя отделя слюнчен секрет. Образувалите се зрънца отнася в кошера.
пчела
Интересен факт е, че пчелите от различните пчелини, които са в близост, винаги събират прашец от различни растения. Преди кошерът да излезе на паша, пчелите разузнавачки да намерили и опознали близките растения. Този феномен се нарича флоромиграция.

На ден пчелата може да събере до 2 кг прашец.

В кошера на пчелата събирачка помагат кошерните пчели, като натъпкват прашеца с главите си. Събраният цветен прашец се складира в пити. Под въздействието на топлината той ферментира ис е превръща в перга. Това е и основната храна на пчелите.

пчелаПчелният прашец съдържа повече полезни за човека аминокиселини, отколкото се съдържат в говеждото месо, яйцата и сиренето.

Той има най-високата хранителна стойност.

Освен за храна, пчелният прашец се използва като лекарство срещу многобройни болести и неразположения.

Какво лекува пчелният прашец:

пчела

 

За лечение на различни заболявания на тънките и дебели черва.

 

пчела

 

За лечение на диабет, тъй като предизвиква неголямо повишение на инсулина.

 

пчела

 

За лечение на артеросклероза, тъй като понижава плазмения холестерол.

 

пчела

 

За лечение на сърдечно-съдови заболявания, заради ниското ниво на натрий и високите нива на магнезий и калций.

пчела

 

За лечение на анемия, заради високото съдържание на желязо.

 

пчела

 

За лечение на ендемична гуша, заради богатството на йод.

 

пчела

 

За лечение на външни рани.

 

пчела

 

За лечение на аденом на простатата, хомеопатии, цироза.

 

пчела

 

Срещу депресии, изтощения и алкохолизъм.

 

пчела

 

Има и благотворно въздействие върху кожата, като я прави гладка и чиста.

 

пчела

 

За повишаване на имунитета.

 

Как да консумираме пчелния прашец?

Най-вкусният и лек вариант за консумация, който е и лесен за приготвяне, включва 1 кофичка кисело мляко, в която се разтваря 1с. л. прашец. Преди да се консумира, трябва да престои около 10-15 минути, за да може пчелният продукт да ферментира. В тази форма е чудесен за закуска - вкусен и питателен старт на деня. Ако към тази комбинация се добавят орехи и бадеми, консумирането й води до засилване оплодителната способност на мъжа.

Друг вариант е да се развтори в мед - 100 г прашец на 1 кг мед. След смесването се оставя около седмица, като периодично се бърка, докато зрънцата прашец се разтворят в меда. Приема се 3 пъти дневно по 1 чаена лъжичка преди хранене.