Вътрешният ни часовник подсказва на тялото ни какво да прави през целия ден. Казва ни кога сме гладни и трябва да хапнем нещо или кога сме изморени и трябва да си починем. Този вътрешен часовник определя и в кое време през деня тялото ни гори най-много калории, а самото време ще ви учуди истински.

Според ново изследване на Current Biology тялото ни изгаря най-много калории, когато си почива в късния следобед и по-рано през деня. 10% повече калории се изгарят именно тогава сравнено с рано сутрин, когато организмът също си почива. Това означава само едно – че не трябва да се чувстваме виновни, ако си полегнем следобедно, след като обядваме.

Снимка: istockphoto.com

Изводите от изследването подчертават важната роля, която ритъмът ни на живот играе за регулиране на метаболизма. Това е и причината хората, които имат нередовен сън и режим (например тези, които поемат и нощни смени) да са по-предразположени към напълняване.

Проучването само по себе си е малко и обхваща малък кръг от хора, но дава много храна за размисъл и бъдещи изследвания в тази посока. Бъдещите изследвания се очаква да задълбочат темата дали нередовният сън и почивка водят до напълняване. До тогава учените съветват всеки, който се опитва да отслабне, да почива редовно и да следва определен режим, който е важен не само за теглото му, но и за цялостното здраве.