Повечето от нас, любители на кафето, знаем за неговите ползи. Кофеинът ни прави по-бодри и ни събужда сутрин, за да започнем деня заредени с енергия. 

Много проучвания категорично установяват, че кафето:

  • повишава нивата на енергия;
  • намалява умората;
  • подпомага краткосрочната памет, решаването на проблеми, вземането на решения и повишава концентрацията.

Какво точно се случва в мозъка след изпиване на чаша кафе? Кофеинът спира аденозина - мозъчен химикал, който ни прави сънливи и спокойни. Той също така повишава допамина и норепинефрина - два други мозъчни химикала, които ни помагат да се чувствате по-бодри и енергични. Според учените именно затова кофеинът има споменатите по-горе ефекти.

Нови проучвания показват, че кафето има и други ползи за здравето ни.

КАФЕТО МОЖЕ ДА НАМАЛИ РИСКА ОТ ИНСУЛТ

Проучване, публикувано в списание Circulation, изследва възможната връзка между консумацията на кафе и риска от инсулт сред жените. В него взимат участие 83 000 жени, които пият редовно кафе.

Снимка: Canva

Оказва се, че консумацията на кофеин не е свързана с по-висок риск от инсулт сред жените, а напротив. Дамите, които пият умерени количества кафе дневно, намаляват риска от инсулт с 20% в сравнение с жените, които изобщо не пият кафе. 

Ключът тук е в мярката! Прекомерната консумация на кафе не носи допълнителни ползи и всъщност може да навреди на здравето.

КАФЕТО МОЖЕ ДА НАМАЛИ РИСКА ОТ РАК И ДИАБЕТ

Консумацията на кафе може да намали риска от често срещани онкологични заболявания от 2 до 20%, взависимост от вида рак.

Това установява университетът в Катания, Италия, който провежда така нареченото „суперпроучване“, анализирайки 127 различни случая, наблюдавайки въздействието на кафето върху човешкото здраве.

Снимка: Canva

Кофеинът намалява и риска от сърдечносъдови заболявания с 5%, както и диабет тип 2 и болестта на Паркинсон - с около 30%. Също така смъртността при хората, които пият кафе е по-ниска, установява проучването.

КАФЕТО  МОЖЕ ДА НИ ПОМОГНЕ ДА ОТСЛАБНЕМ