Някои хора се страхуват да ядат пъпеш, заради тежест и подуване на корема след това, а други дори получават хранителна алергия. В "Енциклопедия за здраве "Дар” препоръчват пъпешите да се ядат отделно от друга храна.
Изяден самостоятелно между храненията и добре сдъвкан, пъпешът престоява в стомаха няколко минути,
след което преминава в червата. Но, ако се консумира заедно с най-разнообразни храни като десерт, то тогава става неговото задържане в стомаха. Там се подлага на ферментация, при което се отделят газове, а резултатът е разстройство на храносмилането. Пъпешите не се усвояват в стомаха, а в червата.
Когато се знае това и се консумират самостоятелно, пъпешите в действителност са много здравословна храна, подходяща дори за хора със слабо храносмилане. Снимка: