Ако при първата глътка горещо кафе или хапването на сладолед ви болят зъбите, значи най-вероятно вече сте изпитвали симптома на „чувствителни зъби”. Това е често срещан проблем, но според експерти зъболекари може да бъде третиран много ефективно.

Първата стъпка е да откриете корена на проблема. Основните причинители, най-често са кухини и отчупени зъби. Ако зъболекарят ви е изключил тези възможности, значи може би износен зъбен емайл, изложени корени или отчупен зъб може да са една от причините. Чувствителността на зъбите е белег за по-сериозен проблем – често изложени корени на зъбите, които се получава от неправилно миене на зъбите или зъболекарска грешка.

Някои зъболекарски асоциации предупреждават, че прекалено силното търкане на зъбите може да създаде сериозни проблеми на зъбите и на венците. Хиперчувствителност около венците може да доведе до болезнено раздразнение, което се характеризира с чувствителност на зъбите. Добрата новина е, че това състояние се лекува лесно с прости домашни рецепти и в някои случаи кратко посещение на зъболекаря.

Има редица ефективни пасти за зъби, които имат облекчаващо действие върху зъбите. Тези пасти за зъби съдържат съставки, които са направени, за да блокират преноса на усещане от зъба до нерва.

Някои зъболекарски техники са много успешни, като лечение с флуориди, които са направени, за да усилят емайла на зъбите и да редуцират предаването на усещането за чувствителност. Обикновено флоуридът е във вид на гел и се прилага върху чувствителните зони.

При по-тежки форми на чувствителност на зъбите, зъболекарят може да препоръча третиране на коренния канал за елиминиране на проблема.

Естествено ако изпитвате болка в зъбите или венците, трябва незабавно да се свържете с вашият зъболекар. Ако имате силна чувствителност в зъбите, може би е добре да избягвате прекалено горещи и студени храни и напитки, защото те могат да изострят симптомите.