Какво представлява криотерапията
Влизате само по бельо във високотехнологична кабинка, в която чрез азот се постига много ниска температура – около минус 120 градуса по Целзий. Стоите в нея 3 минути, като слагате гумени ботуши и ръкавици, за да се избегнат измръзванията. Процедурата се използва за лечение на дерматологични заболявания, но може да практикува и просто така, „за здраве”.

Ако нямате средства или във вашия град няма такава услуга, можете да я замените с класическия студен душ.

Снимка: Thinkstock

Какво представлява инфрачервената сауна
Класическата сауна е помещение, в което чрез висока температура (80-90 градуса) се постига загряване на тялото и така нужното за изчистването му изпотяване. Тъй като температурата е много висока, в сауната не трябва да се стои повече от 10-15 минути, а човек често излиза от нея изтощен.

В инфрачервената сауна се използват панели, които излъчват инфрачервени вълни, навлизащи дълбоко в кожата и предизвикаващи загряване/изпотяване с много по-ниска температура на стаята, около 50-60 градуса. Благодарение на това процедурата може да се удължи, като 30 минути се считат за перфектното време.

Ползите от инфрачервената сауна и криотерапията са много:
- Подобряват детоксикацията през кожата и лимфната система
- Подобряват кръвообращението
- Ускоряват възстановяването на мускулите след натоварване
- Подобряват способността на тялото да регулира температурата си
- Разкрасяват кожата
- Намаляват болката и възпаленията (ако ги има)
- Подобряват регулацията на кръвната захар
- Увеличават дълголетието
- Подобряват съня
- Подобряват адаптацията и устойчивостта на стрес

Колко често да прилагаме тези процедури
Веднъж седмично е напълно достатъчно за такива процедури. Ако имате някакви травми или тренирате интензивно, може и всеки ден.

Важно уточнение
Ако имате проблеми със сърцето/кръвното или някакви други хронични заболявания, консултирайте се с лекар, преди да се подложите на такива процедури.