Основната опасност от бенките е възможността от трансформирането им в меланом. Затова е важно ранното диагностициране на опасните неоплазми.

Как да разпознаете и предотвратите появата на опасни бенки? Ето какво съветват специалисти.

Това, което наричаме бенка, дерматолозите наричат „невус“. Въпреки това, ние ще използваме познатия ежедневен термин „бенка“.

Бенката е доброкачествено образувание на кожата, което произхожда от меланоцит, клетка, която произвежда пигмента мелатонин.

Снимка: iStock

Бенките могат да бъдат вродени или придобити. Първите са свързани с наследствеността, вторите са по-често свързани с ултравиолетова радиация, а в някои случаи и с хормонални промени, вируси или наранявания. Най-добрият начин да предотвратите появата на съмнителни бенки е превенцията. Избягвайте продължително излагане на пряка слънчева светлина и използвайте крем със SPF.

Ето 7 основни признака, които е важно да знаете при диагностицирането на опасни бенки:

  •  
    Асиметрия: едната половина на бенката не прилича на другата по форма
  • Назъбени ръбове: Ръбовете на бенката са неравни, назъбени или размити
  • Промяна в цвета: бенката има няколко нюанса или цветът й се е променил
  • Диаметър: бенка по-голяма от 6 мм (приблизително колкото гумичка в края на молив)
  • Промяна в размера, формата или цвета с течение на времето
  • Кървене
  • Сърбеж или болка

Ако имате поне един от тези признаци, трябва да се консултирате с лекар. Само той може да постави правилната диагноза. Ако асиметрията, големият размер или болката са трудни за пропускане, то по-незначителните промени в бенката понякога е невъзможно да бъдат проследени. Ако имате някакви съмнения, трябва да се запишете за диагностика на кожен тумор. С помощта на дигитален дерматоскоп, лекарят ще открие дори малки промени и ще може да назначи своевременно подходящо лечение.

Колко често трябва да се проверяват бенките?

Снимка: iStock

Препоръчително е веднъж годишно бенките да се преглеждат при дерматолог. Въпреки това, ако имате фамилна анамнеза за меланом или забележите промени в бенките си, посещенията при специалист може да са зачестят.

Какво представлява теста за бенки?

Дерматологът преглежда кожата, като използва дерматоскоп. Лекарят може да зададе някакви въпроси за бенките.

Ако бенка е подозрителна, той може да предложи биопсия. Това е малка процедура, при която малко парче от бенката се отстранява за анализ в лаборатория. Това ще помогне да се определи дали има опасни промени.

Какво да направим, ако открием опасна бенка?

 

Ако биопсията потвърди, че бенката е опасна, тя трябва да бъде отстранена. Това се прави, за да се предотврати разпространението на променени клетки. Премахването на бенка е проста процедура, която обикновено се извършва под локална анестезия.

Също така се препоръчва да се премахне бенка, ако е на неудобно място и е наранена, например при бръснене, сресване на косата или триене на дрехи. Това увеличава риска от инфекция.

Ако дерматологът не открие нищо опасно, но бенката продължава да ви притеснява, наблюдавайте я и посещавайте лекарския кабинет по-често.

Как да избегнем появата на опасни бенки?

Снимка: iStock

1. Избягвайте излагането на слънце. UV лъчите са основният виновник за причиняването на увреждане на кожата, което може да доведе до опасни бенки.

2. През пролетно-летния сезон нанасяйте крем със SPF преди всяко излизане навън, дори и в облачни дни.

3. Защитете кожата си не само от UVB лъчите, но и от UVA. Вторите могат да проникват през облаците и стъклото и съставляват около 95% от цялото UV лъчение. Лъчите от този спектър не причиняват тен или изгаряния, но водят до фотоувреждания и по-често причиняват пигментация. Изберете крем, който предпазва от UVA и UVB лъчи.

4. Не забравяйте да подновявате крема на всеки 2-3 часа. Също така след плуване или ако се изпотявате.

5. Носете защитно облекло: шапки, слънчеви очила, леки дрехи с дълги ръкави.

6. Избягвайте пиковите слънчеви часове. Опитайте се да не сте на слънце между 10 и 16 часа, когато слънчевите лъчи са най-опасни.

7. Ако имате големи, тъмни или релефни бенки, не забравяйте да ги покриете, преди да излезете на слънце.

8. Избягвайте солариумите. Солариумите също произвеждат ултравиолетова радиация, която може да увреди кожата и да увеличи риска от опасни бенки и рак на кожата. Избягвайте триене с дрехи, порязвания и драскотини, тъй като това може да доведе до появата на нови бенки или промени в съществуващите. Бъдете внимателни при бръснене и разресване.

9. При извършване на процедури като RF иглени повдигания, микронидлинг, лазерен рисърфисинг, агресивен химически пилинг, бенките се заобикалят или защитават. След процедурите задължително използвайте крем със SPF.

10. Прегледайте бенките си и се уверете, че няма промени. Ако се появи подозрителна бенка, запишете час за дерматолог. Следвайки тези лесни правила, можете значително да намалите риска от опасни бенки, както и да запазите кожата си здрава и красива за дълго време.