Съществува теория, която гласи, че на една жена са й нужни само 7 секунди, за да разбере дали иска да прави секс с някой мъж или той за нея винаги ще си остане "просто приятел".

Тази теза потвърдиха и резултатите от изследване, проведено във Великобритания. Те сочат, че краткият период от 7 секунди е достатъчен, за да преценим привлича ли ни човекът срещу нас още при първата среща. Процесът протича на подсъзнателно ниво и е проявление на инстинкта ни за оцеляване.

Освен че мигновено преценява другите, човек излъчва и сигнали, които показват на събеседника какво е неговото състояние в момента. Това обяснява защо често хората, без да осъзнават, са мрачни, враждебно настроени или срамежливи на срещи - било то лични или бизнес.

За да се справите с притеснението и да издържите "7-секундния тест", трябва просто да си дадете секунди за избистряне на съзнанието преди среща, съветват специалистите. Спрете, погледнете се в огледалото, за да се уверите, че всичко с външния ви вид е наред, контролирайте дишането си и се освободете от напрежението като изправите стойката си. Последното ви кара да изглеждате самоуверени.