Извеждайте децата колкото се може по-често сред природата и ги оставете да си играят с калта, защото досегът до различни елементи от природната среда подобрява имунната система.

Това са резултатите от изследване, проведено във Финландия със 75 деца от 10 детски градини. В групата има три детски градини, които са ориентирани към природата, и три стандартни детски градини от градски тип. Останалите четири градини са подложени постепенно на „озеленяване“. В дворовете се поставят големи купчини торф, в които децата могат да копаят и да се катерят.

Снимка: iStock

Децата прекарват средно по час и половина на ден навън в игра по време на проучването. В края му изследователите вземат проби от кожата и правят кръвни изследвания на децата. Резултатите показват, че децата от „озеленените“ детски градини имат по-голямо количество противовъзпалителни протеини на определено количество възпалителни маркери.

Вижте интересно предложение за игра във видеото

Съотношението е сходно с това при децата от природно-ориентираните детски градини, заедно с наличието на по-разнообразни микроорганизми по кожата.

Снимка: iStock

Според финландските учени това показва, че играта с кал и горска мръсотия може да стимулира имунната система.

Освен това играта навън понижава индекса на телесна маса и намалява риска от проблеми със зрението, освен че насърчава детското въображение и любов към природата.

 Още предложения за игри за децата от специалиста