Различните супи заемат голяма част от менюто на много от нас и мнозина ги ядат всеки ден. В тази връзка специалистите обясняват какво се случва с тялото, ако ядете това ястие всеки ден. На първо място ще се подобри здравето на червата, отбелязват диетолозите, пише Eat this.

„Зеленчуковата супа е богата на фибри, което е чудесно за храносмилането и ситостта, а много зеленчуци съдържат пребиотични фибри, които могат да помогнат за храненето на добрите бактерии в червата“, обяснява диетоложката Маги Михалчик.

„Супата може да бъде важен източник на протеини, особено ако е направена с костен бульон“, допълва диетоложката Елизабет Уорд.

И включването на постни източници на протеини, като пиле, риба или тофу, също може да увеличи усещането ви за ситост. Експертите отбелязват също, че някои супи могат да имат лечебни свойства. Пилешката супа, например, има противовъзпалително действие, особено при настинки. Учените са открили, че тази супа има „лечебна активност“.

Експертите отбелязаха, че при цялото разнообразие от супи, научно доказано е, че най-полезната е зеленчуковата. Тези супи са пълни с минерали, витамини и биоактивни растителни съединения, които осигуряват ползи за здравето. Те перфектно засищат и допринасят за стабилен воден баланс в организма.

 

Диетолозите добавят, че според изследвания супата може да ви накара да се почувствате по-сити от твърдата храна. Проучвания дори показват, че супата може да ви помогне да отслабнете, да поддържате здравословно тегло и да намалите риска от затлъстяване. Диетологът Тоби Амидор отбеляза, че „ако ядете супа на основата на бульон с много зеленчуци и боб, това е чудесен начин да си набавите фибри, антиоксидантни витамини А и С и калий“.

Важно е да се отбележи, че понякога яденето на супа като основно ястие може да остави човек да се чувства неудовлетворен. Диетолозите обясняват, че някои супи не са много засищащи, ако им липсва основен макронутриент като протеини, сложни въглехидрати, което може да доведе до недохранване и прекомерно похапване.

Експертите също така предупреждават, че супите, приготвени с тежка сметана вместо бульон, могат да бъдат калорични бомби и обикновено са с високо съдържание на наситени мазнини - не такива, които са полезни за сърцето ви.

Снимка: iStock

При всичко това диетолозите са единодушни, че домашната супа, а не поръчаната от ресторант или закупена от магазина, винаги е най-добрият вариант за здраве. Специалистите съветват да изберете нискомаслен източник на протеини, сложни въглехидрати, зеленчуци и бульонна основа, за да приготвите перфектната здравословна супа у дома.

Учените отдавна призовават да включите повече зеленчуци и плодове в диетата си, особено за тези, които искат да поддържат теглото си под контрол. Те отбелязват, че ползите за здравето от консумацията на зеленчуци е трудно да бъдат опровергани, пише още БГНЕС.