В разгара на Великденските пости приготвянето на разнообразни и балансирани ястия може да се окаже предизвикателство. Временно от всекидневното меню се изключват едни от най-консумираните храни: месо, риба, яйца, мляко и сирене. Затова е важно да избираме рецепти, с които да приемаме достатъчно пълноценна храна, с балансирано съдържание на протеини, въглехидрати и мазнини. Предлагаме ви 3 лесни рецепти, които може да приготвите бързо с качествени продукти на атрактивни цени от верига магазини BILLA:
Топла салата с нахут и броколи
Необходими продукти за салатата:
- 1 краставица
- 1 глава червен лук
- 1 авокадо
- 2 малки моркова
- 100 г бейби спанак
- 500 г броколи
- 400 г нахут
- 2 с. л. соев сос
- 1 с. л. сладък червен пипер
- 1 с. л. сол
- ½ ч. л. чили (по желание)
- 2 с. л. зехтин
За дресинга:
- ¼ чаша лимонов сок
- 3 с. л. зехтин
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. пипер
Смесете подсушения нахут със зехтина, сладкия червен пипер, солта и чилито (по желание) и ги сложете върху хартия за печене в тавичка. Запечете на 180 градуса за 15 мин., така че нахутът да стане хрупкав.
На предварително загрят тиган задушете броколите за 4-5 мин с унисоса.
Обелете и нарежете на ситно краставицата, лука и моркова, авокадото на кубчета.
Сложете нарязаните зеленчуци в голяма купа, заедно със спанака, отгоре добавете изстиналите броколи и нахут.
В малка купичка пригответе дресинга: смесете зехтина, лимоновия сок, солта и пипера и изсипете към останалите продукти.
Супа с грах и мента
Необходими продукти:
- 2 с.л. зехтин
- 4 глави лук, ситно нарязани
- 2 скилидки чесън, смачкани
- 1 кг. грах
- 1,2 л. зеленчуков бульон
- 1 с.л. ситно нарязана свежа мента и допълнително за украса
- Сол и смлян пипер
Загрейте зехтина в голяма тенджера. Добавете чесъна и лука и запържете на бавен огън за около 2 мин. Добавете граха и зеленчуковия бульон и объркайте. Загрейте до завиране и дръпнете супата от котлона.
Пасирайте супата до гладкост. Добавете мента и черен пипер на вкус. Объркайте. Оставете супата да изстине и я охладете за поне 2 часа, преди поднасяне.
Палачинки с овесени ядки
- 2 бр. добре узрели банана
- 120 г овесени ядки
- 220 мл растително мляко
- 1 щипка сол
- 1 щипка захар - 1 щипка
- олио - за намазняване на тигана
- 3 ягоди за декорация
- 1 с. л. мед
Блендирайте овесените ядки.
Намачкайте бананите с вилица. Добавете растителното мляко, солта и захарта и разбъркайте до хомогенна смес. Добавете смляните овесени ядки и разбъркайте отново. Сместа се оставя за няколко минути, за да набъбне овесът и да поеме част от течността.
Палачинките се пекат на тиган с малко олио, на слаб до умерен огън.
Гарнират се с меда и нарязаните ягоди.
За повече вдъхновение и вкусни рецепти, посетете: https://www.billa.bg/kulinarni-izkusheniya.