Наричат я храната на фараоните. Един от малкото растителни продукти, които не подлежат на генно модифициране. Това автоматично я праща в графата био и много, много здравословни. Става дума за спелтата.

Спелтата е специален вид жито. За да се отглежда, няма нужда да се използва изкуствен тор или каквито и да било добавки за усилване на растежа. Именно това прави спелтата изключително чист продукт, лесен за усвояване от организма. Спелтата не е капризна култура. Тя може да бъде отглеждана при всякакви условия. Заради бодливата й обвивка животните я избягват. Затова засетите със спелта ниви остават непокътнати от набезите на диви прасета и други горски обитатели.

Защо е полезна?
Културата е с балансирано съдържание на глутен, която я прави подходяща за прием дори от хора с алергии. Спелтата подобрява кръвообръщението, улеснява работата на бъбречната дейност и храносмилането и пречиства организма като цяло. Тя е добър хранителен продукт, който съдържа висок процент въглехидрати и фибри. Добър източник е и на мед, магнезий и фосфор.

Къде се прилага?
От таспелта се приготвят различни храни – хляб, макарони и спагети, растителни кюфтета, супи, каши, мюслита и десерти. Хлябът от спелта е богат не само на вкус, но и на аромат. Наподобява запечено на скара сирене. Сварената спелта може да замести картофите и ориза в основното ястие. Брашното от спелта може да се добавя към рецептите за всички сладки, торти и мъфини. Освен да се яде, спелтата може и да се пие вместо кафе. Пастор Кнайп, известен със своите алтернативни методи на лечение (водолечение, билколечение и др.) употребявал навремето спелтата като заместител на кафето, като първо я препичал, а след това сварявал.

Люспите от спелта служат за пълнеж на матраци, възглавници и пуфове (меки и гъвкави фотьойли). Тяхното използване има обезболяващо действие. Те премахват болката в ставите и мускулите. Това ги прави подходящи и за облекчаване на коликите на новородените. Пълнежът във възглавниците позволява добра циркулация на въздух, заради което в тях не могат да се развиват акари, и не запарват. Матраците са меки и удобни, защото заемат формата на тялото.

Така пътят на спелтата, започнал още в Древен Египет, продължава и до днес в съвременни кулинарни и интериорни решения.