Най-старата сватбена торта в света е на 113 години и все още е непокътната. Тя е направена през 1898 година по време на управлението на кралица Виктория. Тортата е почти цяла, като се изключи голямата дупка в глазурата, причинена от бомбардировка през Втората световна война. Някога е била бяла, но с времето е станала кафява, съобщава БГНЕС.

Първоначално била изложена на прозореца на семейна хлебарница в Басингстоук, графство Хемпшир, която била затворена през 1964 г. Тортата била преместена в таванско помещение, след което дъщерята на хлебаря я подарила на малко известния музей Уилис в Басингстоук.

"Тортата е била съхранявана в неблагоприятни условия, в резултат на което се е сгорещила, захарта се е стекла от глазурата, и това е довело до потъмняването й. Дъщерята на хлебаря, която не е омъжена, дарила тортата в края на живота си заради опасения, че някой може да я намери в таванското й помещение и да си помисли, че е била зарязана пред олтара", съобщава кураторът на музея Сю Таплис. "Тя беше подложена на консервация заради опасенията на служителите на музея от явната промяна на цвета й. След изследване беше установено, че тортата е доста сочна. Голямата дупка в глазурата е резултат от вибрациите при бомбардировка от Втората световна война”, допълва кураторката.