Спермидинът във високомаслените сирена като пармезан, чедър и бри не само предпазва от рак на черния дроб, но може да ни помогне да доживеем до 100-годишна възраст.

Отлежалите сирена (чедър, бри, пармезан) са полезни за черния дроб, защото съдържат спермидин, спиращ възпроизвеждането на поразените чернодробни клетки.

Съединението предотвратява разрастването на съединителната тъкан (фиброза), причиняваща повечето заболявания на органа, както и хепатоклетъчен карцином, което е най-разпространеното раково заболяване на черния дроб. 

Ракът на черният дроб е в челната петица на най-големите убийци сред жителите на Великобритания.

Резултатите от изследването на учени от "Texas A&M University" с лабораторни мишки сочат, че спермидинът увеличава продължителността на живот с 25%, еквивалентно на 100, вместо 80-годишна възраст при хората.

Снимка: iStock

Aмериканските изследователите са открили, че редовната консумация на гъби, соя, бобови растения, царевица и пълнозърнести храни постига същия ефект за организма.

Малки промени в хранителния режим са способни да допринесат за по-дълъг живот, заради спермидина във въпросните храни, коментира ръководителят на изследването Леюан Лиу.

Данните идват след като учени от "Aarhus University Hospital" в Дания установиха, че добрата хигиена на устната кухина може да помогне на пациентите с чернодробно заболяване да избегнат ранна смърт.

Възпалените венци могат да приютяват бактерии, които след достигането си до черния дроб да причинят смъртта на болни пациенти.

Празнуваме Световната седмица на сиренето от 4 до 8 юни!