Антонина Стародубова, главен диетолог на департамента по здравеопазване в Москва, посочи порцията торта, която е безопасна за фигурата.

Според нея порцията торта за възрастен човек не трябва да надвишава 150 грама. Експертът обаче отбеляза, че такава порция може да съдържа от 40 до 70 грама захар.

В тази връзка тя посъветва стандартното парче торта да се разделя на още три части. Стародубова добави, че за децата порцията не трябва да надвишава 75 грама.

Диетологът посочва в разговор пред РИА Новости, че тортата да се консумира като десерт след основното хранене. Тя обясни, че това води до по-малък риск от преяждане.

Според специалиста заместването на съставките в тортата може да намали калорийното ѝ съдържание, но не значително, пише още БГНЕС. Затова пък използването на плодове има положителен ефект върху състава на ястието благодарение на минералите, витамините и биологично активните вещества.

Снимка: Getty Images

"Но сладостта на плодовете идва от простите захари и когато се постигне желаната сладост на продукта, общото съдържание на калории се намалява незначително", допълва тя.