Диетолозите говорят за ползите от авокадо, домати или краставици, но когато ги попитаме за картофи, отговорът е по-труден. Те определят картофите, като една от най-важните храни в диетата.
Приблизително 100 г картофи съдържат около 15% от дневната нужда от витамин В6 за човека. Той подобрява скоростта на реакцията и паметта, намалява тревожността и раздразнителността, сочи MarieClaire.
Не спирайте да хапвате картофи, защото имат много ползи:
1. Намаляват риска от рак
Антиоксидантите в някои сортове картофи намаляват разпространението на ракови клетки на дебелото черво и черния дроб, установяват учени от Китай. Лилавите картофи са богати на съединения, които потискат растежа на раковите клетки, извеждат като заключение учени от САЩ и Швеция.
2. Подобряват мозъчната дейност и емоционалното състояние
Въглехидратите, които са толкова изобилни в картофите, се разграждат в тялото и се образува глюкоза, която е необходима за функционирането на мозъка. В допълнение, кореноплодните растения, сред които е картофът, помагат за синтеза на хормона на щастието серотонин, хормона допамин и норепинефрин.
3. Подобряват работата на сърцето
Поради голямото съдържание на фосфор и калий (калият в картофите е дори повече, отколкото в бананите), картофите имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система. Калият регулира сърдечния ритъм, разширява кръвоносните съдове, той е един от най-добрите помощници на пациенти с хипертония, който помага за намаляване на налягането по естествен начин.
4. Добър за храносмилателната система
Картофът възстановява микрофлората или „гаси“ излишната киселина в стомаха, полезен е при гастрит и язва. Нишестето не е смилаемо, но в умерени количества има благоприятен ефект върху храносмилателния тракт. Картофите намаляват и нивото на холестерола в черния дроб и кръвта, помагат за отстраняване на излишната вода, лекуват бъбреците, подобряват метаболизма.
5. Подобряват състоянието на кожата
Картофите са най-добрият приятел на женската красота. Те съдържат 70% вода, което ги прави отличен овлажнител. Зеленчукът съдържа полифеноли – мощни антиоксиданти, които предпазват кожата от свободните радикали. Витамин С почиства и стяга порите, премахва токсините. Витамините B2 и B допринасят за производството на собствен колаген. Нишестето избелва, предпазва от пигментация, а холинът предпазва от акне.
- Освен да ги включите в менюто си, правете маски с картофен сок или го настържете суров, изцедете сока през марля и го нанесете върху лицето си с памучен тампон. След такова тонизиране използвайте обичайния си крем за лице.
- Компрес от резени картофи под очите ще помогне за стесняване на капилярите, ще подобри кръвообращението и ще намали кръговете под очите. Картофите са ефективен и много достъпен козметичен продукт, който не бива да се подценява, ако искате лицето ви да изглежда свежо, без сериозни разходи за скъпа козметика.
Освен ползи обаче, не бива да забравяме, че картофите могат да бъдат и вредни.
Вреди от картофите:
- В големи количества могат да бъдат вредни. Техният гликемичен индекс е над 80, така че хората с диабет, преддиабет и тези, които се грижат за красотата на фигурата си, не се препоръчва да консумират картофи като основа в своята диета.
- Нормата за консумация на картофи е 300 грама на ден, но много лекари и диетолози ги свеждат до два или три пъти седмично.
Как да ядем картофи?
Всички „истории на ужасите“ с картофите, не са свързани със самия зеленчук, а с метода на приготвяне и количеството им. Диетолозите препоръчват като най-полезно, картофите да се ядат варени и печени. Картофите стават много калорични и мазни, когато се пържат в растително масло или мас, защото влагата в тях изчезва. Тази „диета“ води до проблеми с теглото, диабет и сърдечно-съдови заболявания.