Запален по здравословния начин на живот и то от години, Илиян Найденов не спира да създава иновативни продукти, за да е полезен на всички, които се стремят към това. Спортува от тийнейджър, шампион е по класически културизъм, автор е на книгите „Детокс 2.0” и „Мисия „Майка”, която пише, след като съпругата му Джулиана Гани преминава 9-месечния период и ражда сина им Давид. Съпрузите имат и свой бранд, насочен към здравословния начин на живот. Илиян Найденов споделя дългогодишния си опит в здравословното хранене, разказва за страстта си към билките, за промените в живота си и също - възможно ли е да свалим килограми за броени дни.

Снимка: Личен архив

Илиян, откога спортуваш и какво ти даде спорта, на какво те научи?
Спортувал съм буквално през целия си живот. На 10-годишна възраст карах скейтборд ежедневно, а на 13 години започнах първите си посещения във фитнеса. Още си спомням как отидох в залата с надеждата да заякна през лятната ваканция между 7 и 8 клас. Съответно не промених особено много тялото си, съдейки по това, че експериментирах сам, а и бях малък. Разбира се 3 месеца беше твърде малко време за изграждане на мускулна маса, а тогава тежах едва 50 кг. Така лято след лято се напъвах да направя впечатляваща мускулатура и годините неусетно се изтъркулиха. Междувременно станах шампион по културизъм и собственик на фитнес център. Спортът ме научи на всичко, което знам за живота сега. Даде ми дисциплина, направи ме мъж и ме научи да се боря за това, което искам. Истината е, че преди да започна сериозно да спортувам, бях едно глезено хлапе. Този период от живота ми ме превърна в истински трезво мислещ човек. Смятам, че всеки подрастващ младеж трябва да спортува, за да изгради дисциплина, уважение и правилно виждане за живота и здравето.

Продължаваш ли активно да спортуваш и как се храниш?
В момента се храня малко по-произволно, защото съм залят от ежедневните си ангажименти, а бащинството превзе голяма част от ежедневието ми. Съобразявам се на първо място със семейството си, след това с работата си и чак тогава отделям време за суета и грижа за мен самия. Въпреки това спортувам 3-4 пъти седмично и се храня около 4-5 пъти на ден с разнообразна храна. Менюто ми включва риба, месо, яйца, плодове, зеленчуци, ядки и семена. Обичам тези храни. Не го правя по задължение, нито ми се струва странно или неприятно. Рядко ми се прияждат някакви вредни неща. Просто нямам такъв навик.

Какво те провокира да напишеш книгата „Детокс 2.0” и има ли ограничения относно възрастта на хората, които могат да се възползват от 15-дневния режим на хранене?
Книгата написах, след като приключих със състезателната си кариера. За да бъдеш шампион в какъвто и да било спорт се изискват много усилия, много храна, тренировки, и разбира се, медикаменти. След това изцеждане на организма, човек се нуждае от период за възстановяване и правилен подход към това. Така се заплених по пречистването на тялото и най-вече по билките. С годините експериментирах, учих и разработвах методи за хранене, за да знам как точно да се подходи към човешкия организъм с цел подобряване на здравето му. Книгата се спазва от хиляди хора у нас и чужбина и се превърна в истински бестселър сред книгите за отслабване и грижа за здравето.

Най-малкият й почитател, за когото знам, е на 8 годинки и беше дете със затлъстяване. Най-възрастният е една баба на 74 години, която свали 4 килограма и подобри здравето си драстично.

Тя така се запали по грижата за собственото си здраве, че оттогава минаха около 2 години, а тя все още прави гимнастика и се храни здравословно. Сподели ми, че кипи от енергия и се чувства по-жива от всякога. Това е меко казано гордост за мен. Направо ме просълзява да знам, че съм променил живота й, както и този на хиляди други хора.

А защо потърси именно Джулиана Гани да изпробва този режим, както и да каже мнението си, което се оказа съдбовно и за двамата?
Преди 3-4 години инфлуенсърството не беше на такова ниво и повечето фирми в България не смееха да опитват този подход за презентиране на продукти. Приемаха го като нож с две остриета, но пък аз бях уверен в книгата и знанията си и предложих на Джулиана откровено да тества режима с уговорката да не качва нищо преди да прецени сама дали е доволна от него или не. Останалото, което се случи между нас не беше планувано, но ще излъжа ако кажа, че не ми мина през ум още, когато я потърсих. През 15-те дни на хранителния режим от книгата поддържахме връзка и я мотивирах, обяснявах й различни неща по темата и така неусетно си пишехме и говорехме по различни теми. Тя беше в етап от живота си точно при прекратяване на връзка и подаваше молба за развод. Може би просто се появих в точния момент. Не знам...

Как се чувстваш като семеен мъж и баща?
Много яко! Супер горд съм и в същото време много отговорен. Имаме толкова прекрасно дете, че всеки ден благодаря на Господ за възможността да съм глава на това семейство. Малкият е толкова лъчезарен, дружелюбен и добър, че като го погледна, си мисля, че носи ангелска душа. Дори се шегувам с Джулиана, че е родила спасителя на света (смее се, б. а.). Той сее доброта и щастие, накъдето погледне. Иска ми се времето да спре, докато не се насладя на всички тези мигове около бащинството.

Бременността на Джулиана те е вдъхновила да напишеш още една книга. Каква беше идеята за създаването на „Мисия „Майка”?
Идеята при написването на книгата ми „Мисия „Майка”, беше да помогна на бременните жени да не са толкова стресирани през 9-те месеца, като им се обясни какво е добре да правят и какво не е. Защото, когато човек визуализира това, през което преминава, е по-лесно да го преодолее и психически, и физически. Фитотерапията ми е страст, вече бях създал чай за отслабване и получавах много запитвания дали може да се пие и по време на бременност. По принцип не трябва да се спазват диети през този 9-месечен период, затова започнах да умувам какъв чай би бил подходящ и най-вече полезен за бъдещи майки, както и за тези, които ще кърмят. Насочих усилията си да изучавам кои билки са разрешени по време на бременност и кои не са. Описах всичко това в книгата и създадох рецепта, която да контролира най-важните симптоми в този период. Специално подчертавам, че консултанти на книгата са акушер-гинеколозите – д-р Амалиев, доказал се специалист в Пловдив, д-р Десислава Въргулева – млад специалист, учила по най-актуалните учебници, д-р Николов от Монтана, който е с почти 50-годишен опит, както и технолозите, които отговарят за производството на чайовете. Чаят за бременни е богат на витамини и минерали, съдържа билки, които подтискат киселини, гадене, повръщане, прекомерен апетит. Затова не само е бозопасен, но е и полезен за бъдещите майки. На същия принцип създадох и чай за жени, които кърмят. При него са използвани билки, които не влияят на кърмата и са безопасни. Те контролират апетита и са съчетани с други билки, които стимулират лактацията и майката има достатъчно мляко, без да е нужно да се тъпче с храна. И не е вярно, че жената трябва да яде много, за да има кърма. Важно е тя да приема подходящата храна.

Когато забременях, бях 53 кг, а родих - 60 кг, при това бебето тежеше 4 кг и 100 г. – спомня си Джулиана. - Хранех се по 5-6 пъти на ден, но приемах по-малки порции с все отбрани, важни за здравето продукти – салати, ядки, риба, семена, плодове, понякога месо и варива... 2-3 пъти в седмицата хапвах повече въглехидрати като ориз, хляб или картофи. Избягвах всички тлъсти и тежки храни, защото имах непоносимост към тях. Хапвах 1-2 парченца черен шоколад, ако ми се приискаше да изям нещо сладко.

Джулиана Гани

Разкажи за създаването на здравословния си бранд?
За мен той е мисия. Създадох този бранд в ума си и изградих всичко по него тухла по тухла. Буквално го отгледах като второто си дете. Обичам природата и билките. Малко хора имат дори обща култура и познават лечебните и физиологичните ползи от натуралните природни дарове. Човечеството е оцеляло до днес именно, благодарение на билковите способи за лечение и грижа за здравето. Имаме една основна мисия и тя е да създадем и поддържаме културата на хората за приемане на билкови чаени напитки. Всеки човек, който познава или е усетил ползите от билките, като ги пие в правилни пропорции, определени по рецепти, остава техен почитател завинаги. Няма по-велико нещо от това да се грижиш правилно за себе си, като поддържаш духа и тялото си в кондиция. Това винаги се отблагодарява накрая. 

Снимка: Личен архивКакъв е съветът ти към жените, които се втурват да отслабнат преди лятната ваканция?
Не чакайте юни, за да отслабнете за морето през август! Грижете се целогодишно за здравето си. Ако не сте запалени спортисти или фенове на здравословното хранене просто се стремете да хапвате често и малки порции храна – предимно здравословна. Пийте достатъчно вода и чай, като най-добре той да бъде насочен към целта и здравословното ви състояние. Ако една жена се движи поне 20-30 минути на ден, хапва често, не прекалява с вредните навици и добави подходящия чай към ежедневната си рутина – със сигурност ще изглежда все по-добре с времето.

Има ли нови предизвикателства в областта на здравословния начин на живот, към които се стремиш?
Разбира се. В момента подготвям няколко нови книги, които ще са насочени към грижата за здравето, естествените методи за неговото подобряване и дори за лечение на различни състояния на организма. Всички те са в съавторство с различни медицински специалисти с дългогодишен опит. Обичам медицината и въпреки, че не записах висше образование по медицина, когато трябваше, чета учебници и книги по темата ежедневно. Това ми дава страхотни познания в областта, а опитът ми в спорта и обучението в НСА са в идеална симбиоза с тези мои амбиции и любознания. В бъдеще възнамерявам да разработваме много иновативни продукти, каквито в момента няма на българския пазар, а някои от идеите ни не са осъществявани все още никъде по света.