Кето режимът като здравословен начин на хранене стана изключително популярен в последните години.

По тази тема ще си говорим следващата сряда в подкаста „Малки разговори“ с Ивайло Владов. Той е основател на ketobg.com - сайт, чиято мисия е да информира какво представлява този тип хранене и да внесе яснота как кето режимът действа на организма.

Снимка: Евгений Милов

Кои са основните грешки, които хората допускат, подходящ ли е този тип хранене при метаболитни заболявания – ще разберете следваща сряда в „Малки разговори“.

А днес ще ви издадем примерно дневно кето меню.

Ивайло заявява, че най-правилното за постигане на оптимални резултати, е да изчислим макросите, които трябва да приемаме дневно в зависимост от индивидуалните нужди. Сред храните, които той консумира ежедневно, са „мазно месо, ребра, гърди“.

Закуската винаги съдържа основно яйца под всякаква форма – варени, бъркани, пържени. „Ако се пържат, е хубаво да е с термично стабилна мазнина. С масло никога не пържим.“, казва специалистът. Краве маслото може да консумираме сурово, а при готвене можем да го заменим с авокадово, кокосово масло, бекон или сланина.

Към първото хранене за деня можем да добавим сирене, кашкавал, както и салам или луканка, при възможност домашно приготвени. Такива консумират семейство Владови и знаят че не съдържат консерванти и нитратни соли.

Тъй като Ивайло се храни два пъти на ден, основното му хранене е вечер 2-3 часа преди лягане.

Важно е да ядеш вечер. Много хора бягат от това ядене. Вечер, когато заспиш, тогава се случват всички процеси – тялото се възстановява от това, което си му нанесъл като вреди през деня. Тогава растеш, тогава всички биохимични процеси са по-активни. Затова е хубаво да имаш материал за градеж“, казва той. Но в никакъв случай не трябва да консумираме храна непосредствено преди лягане.

Вечерята може да представлява 80% от калориите и да бъде отново от мазно месо и салата. При недостатъчен дневен прием на мазнини можем да си ги набавим чрез десерт.

Изключително лесен начин да си набавиш мазнини е десертът. Защото кето десертът по дефиниция, когато е правилно приготвен, има до 3-4-5 грама максимум нетни въглехидрати, има голямо количество полезни мазнини. И е изключително лесен и вкусен начин да си набавиш това, което ти трябва“, разкрива Ивайло.

Как точно кето режимът действа на нашия организъм, какви са основните грешки, които допускаме, как да ги избегнем и как основателите на ketobg.com постигат перфектната рецепта за кето шоколад – очаквайте следващата сряда в подкаста „Малки разговори“.

Снимка: Евгений Милов