Всичко, което ядем и особено това, с което злоупотребяваме, оставя отпечатък върху кожата на лицето ни. Как да определите кои храни да избягвате и защо имате бръчки - вижте съветите на Нигма Талиб, лекар натуропат от Лондон.

„Кожата на всеки човек е огледало на хранителните му навици“, убедена е тя. 

Тя е ценен съветник за здраве и красота на множество селебритита от Холивуд. Дизайнерката Стела Маккартни, актрисите Кейт Босуърт и Пенелопе Круз и десетки други холивудски знаменитости – всички те безкомпромисно й вярват.

Докторът Талиб е издала книга за връзката между храненето и стареенето на кожата, която публикува през есента на 2015 г. във Великобритания. 

„Когато пациент дойде в моята клиника, само като погледна лицето му, мога да разбера каква храна яде и с какво злоупотребява“, откровена е Нигма.

Повече от десет години Талиб изследва проблемите на стареенето на кожата: как и защо се появяват бръчките, защо на някои хора очите стареят по-бързо, а на други челата, защо не могат да се отърват от пигментните петна по кожата и други състояния.

Прочетете по-надоу на какво се дължи всичко това и как да се предпазите от дълбоки бръчки.

 

След като анализира стотици случаи, Нигма идентифицира четири основни типа стареене на кожата и прави важни заключения. Всеки от случаите е следствие от неправилно хранене и прекомерна консумация на храна.

Нейният подход се счита за оригинален, тъй като идентифицира четири основни групи „алергени на младостта“.

„Хормоналните промени, които ускоряват процеса на стареене вътрешно и външно, най-бързо се виждат на лицето“, казва Нигма.

Според нея има четири категории храни, които са особено вредни за организма:

Глутенови храни

В случай, че имате непоносимост към храни, съдържащи глутен – ето какви са симптомите:

  • Зачервяване на бузите
  • Подуто лице
  • Старчески петна по долната част на лицето

Малко хора всъщност страдат от цьолиакия (истинска непоносимост към глутен), но повечето хора действително имат чувствителност към него в една или друга степен. Глутенът е отговорен за появата на възрастови петна, особено по брадичката, провокира развитието на розацея, а също така води до подуване и подуване на лицето, особено в областта на бузите.

Какво да правя, ако имам непоносимост към глутен?

Намалете количеството храните, които го съдържат, пийте колкото е възможно повече вода и яжте фибри.

 

Млечни храни

Непоносимостта към тях се изразява чрез:

  • Подпухнали клепачи
  • Торбички и тъмни кръгове под очите
  • Обриви и възпаления по брадичката
  • Малки пъпки по цялото лице

Млякото е често критикуван продукт в хранителното меню. Някои специалисти твърдят, че е пълно с хормони и че по принцип възрастните хора не трябва да консумират от него.

Талиб се съгласява, че лактозата е един от най-известните и популярни хранителни алергени. Ефектът от прекомерната употреба на млечни продукти става особено забележим с възрастта, когато все повече губим способността си да усвояваме лактозата.

Какво да правя, ако имам непоносимост към лактоза?

Избягвайте всички млечни продукти, включително кисело мляко, извара, сирене и различни сосове. Необходимо е да направите триседмична почивка, за да пречистите тялото си и да видите истинския ефект.

 

Захарни храни

Непоносимостта съм тях се изразява в:

  • Обриви по цялото лице
  • Надлъжни бръчки на челото
  • Синини под очите
  • Матов цвят на кожата
  • Тънка и крехка кожа с гънки

Не само обичайната бяла кристална захар, а и онази в печива, сладкиши, както и хляб и ориз. Рафинираните храни, богати на бързи въглехидрати, са най-прекият път към старостта. Глюкозата се свързва с колагена и превръща гъвкавите колагенови влакна в твърди съсиреци. В резултат на това кожата се отпуска и се появяват дълбоки бръчки.

Какво да правя, ако имам непоносимост към захар?

Първо намалете консумацията си наполовина, след това отново наполовина и така докато захарта напълно излезе от диетата ви.

 

Алкохолни напитки

Знаете ли какво е „винено лице“? Симптомите му се изразяват в:

  • Бръчки в ъглите на очите и на моста на носа
  • Дълбоки назолабиални гънки
  • Висящи бузи и размито овално лице
  • Разширени пори
  • Зачервяване на бузите
  • Паякообразни вени
  • Дехидратирана кожа

Основният проблем на алкохолните напитки е сухата кожа, която е предразположена към дълбоки бръчки. Поради злоупотребата с такива напитки кожата става нееластична и груба с разширени пори, сив оттенък и клепачите започват да увисват. Алкохолът също провокира образуването на възпалителни процеси, които се отразяват чрез зачервяване, малък червен обрив по лицето и паяжини от кръвоносни съдове, които се появяват предимно по бузите и носа.

Как да напалите консумацията на алкохол?

Изберете алкохол с минимално съдържание на захар, никога не пийте два дни подред, трябва да има поне 4, но за предпочитане 5 дни без алкохол, и също така не забравете да пиете колкото е възможно повече чиста вода.

Реакцията на всеки човек към определена група може да бъде различна. В зависимост от това, вие вероятно попадате в една от четирите изброени от лекаря категории, а съветите от Талиб могат да ви помогнат да удължите младостта, красотата и блясъка на кожата си.