Дъвченето на дъвка без захар, когато това се случва ежедневно, може да намали преждевременните раждания. Това сочи проучване, направено сред бременни жени в Малави.

Каква е причината за това странно изследване?

  • Предходни изследвания са доказали, че има връзка между лошото орално здраве и преждевременното раждане.
  • Дъвката съдържа ксилитол - химикал, който може да подобри здравето на устната кухина. Ксилитолът се използва като заместител на захарта.

Бременните, които са дъвчели дъвка, са имали по-малко пародонтални заболявания, пише dete.bg.

За новото проучване изследователите са включили около 10 000 жени от осем здравни центъра в столицата Лилонгве в Малави. Жените са били в ранна бременност.

Проучването е част от продължил десетилетия проект в региона около Лилонгве, където всяка пета бременна жена ражда преждевременно детето си. Това е един от най-високите проценти на преждевременни раждания в световен мащаб.

Бебетата, родени преждевременно, могат да имат усложнения, които увреждат белите им дробове, развитието на нервната система, очите, дробовете, и др.

При пародонтално заболяване има промяна в състава на бактериите в устната кухина и се счита, че те предизвикват възпаление и увреждат тъканта на венците. Оттам бактериите могат да влязат в кръвния поток и да достигнат дори до плацентата. А това води до преждевременно раждане.

Дъвченето на дъвка сред бременните и влиянието на плода все още е обект на допълнителни проучвания.