Лечебното растение резене (Foeniculum vulgare) е близко и до магданоза, и до моркова. У нас е известно още като див копър, морач и сминд. Стеблото достига до 1-2 м височина. Венчелистчетата са жълти и цъфтят през юли и август. Расте по Средиземноморието и в по-топлите райони у нас. Като билка се използва под формата на етерично масло и чай от семената.
Чай от семената на резене е добро средство за облекчаване на болки и подуване на корема. Една чаена лъжичка счукани плодчета от резене се запарват с една чаена чаша вряща вода. Оставя се да се охлади. Прецежда се и се изпива на 2 - 3 пъти. Препоръчва при възпаление на дихателните пътища, заради втечняването на бронхиалната секреция. Така приготвеният чай може да се използва за гаргара при болки в гърлото (фарнигит и ларингит). Жабуренето с него укрепва венците. Чай от див копър се е прилагал като спазмолитично средство срещу кашлица при коклюш и астма. За успокояване се дава чай от семена на копър на хиперактивни деца.
Фармакологичната активност на растението се дължи главно на етеричното масло (Oleum Foeniculi), което засилва секреторната функция на стомаха, червата, бронхите и млечните жлези. Основната част на етеричното масло е анетол.
Добър ефект при белодробни инфекции има от разтриване на гърдите с етерично масло от резене в комбинация с евкалиптово масло, които се добавят към бадемово масло като база. Външно приложено, маслото от билката резене облекчава мускулните и ревматични болки.
Отвара от корените се препоръчва при високо съдържание на пикочна киселина в кръвта като подагра.
Резенето е със силна миризма и може да се използва като средство за отблъскване на бълхи.
Коренът на резене се използва главно като зеленчук. С него може да се замести целината в много рецепти. Приготвя се на пара или се запича, поръсено със зехтин. Комбинира се с магданоз, лук и чесън. Добавя се при варене на риба, раци или картофи. Подправката се слага накрая. Може да се консумира и в свеж вид към таратор и салата от червено цвекло.
Салата с корен от див копър с ябълка и зърна нар се радва на популярност в средиземноморската кухня.
1 глава корен от резене
1 ябълка
1/4 чаша зърна от нар
Нарязват се корена резене и ябълката на тънки резени. Поръсват се със зърната от нар. По желание се добавя сок от лимон.