Конюнктивитът може да е един от редките и ранни симптоми на COVID-19, предупредиха преди време от Американската академия по офталмология (ААО). От организацията излезнаха и със съвети как да предпазим очите в условия на пандемия от коронавирус. Един от тях е да се откажем от контактните лещи.

Офталмологът д-р Сонал Тули, който е говорител на Американската академия по офталмология, препоръча на тези, които носят контактни лещи, да започнат да носят очилата си за известно време. „Помислете за носенето на очила, особено ако сте склонни да докосвате очите си, когато контактните лещи са поставени. Слагането на очила ще намали дразненето и ще ви принуди да направите пауза, преди да докоснете лицето и очите си.“

Снимка: iStock

Очилата имат и още едно предимство пред лещите по време на пандемията от коронавирус – те могат да добавят допълнителна защита. „Диоптричните или слънчеви очила могат да предпазят очите ви от заразени капчици“, казва д-р Тули, но добавя, че това не е 100% работещо, тъй като вирусът може да достигне до очите от откритите страни.

Макар и рядко COVID-19 може да причини конюнктивит при малък брой пациенти – от 1 до 3% според данни на ААО.

„Очните секрети могат да бъдат средство за предаване на вируса“, казва офталмологът д-р Висенте Диас пред изданието “Хелт“ (Health). Не е възможно обаче да се установи при пациенти с очни симптоми дали инфекцията е започнала и се е предала чрез очите. „Докосването на лицето и търкането на очите са теоретичните предпоставки това да се случи“, добавя д-р Диас.

Снимка: iStockОсвен че съветват да носим очила пред контактни лещи, от ААО призовават да избягваме докосването на лицето и търкането на очите. Съветват, ако все пак желанието е непреодолимо, да използваме плат (дреха, кърпичка), а не ръцете си. Ако изпитвате сухота в очите е добре да използвате и овлажняващи капки ежедневно, за да се намали търкането на очите. Хората със сезонни алергии също са поставени в по-голям риск от докосване и търкане.

Най-важната превенция си остава добрата хигиена и честото миене на ръцете. За да се избегне предаване на вируса, се препоръчва да не споделяте с никого капките си за очи, както и козметиката като спиралата за мигли например.

  • Поразително! Олимпийска състезателка "плува" на кухненския плот в условия на карантина (ВИДЕО)
  • Коя книга ви е отвела най-далеч? Споделяйте книжни пътешествия в #ПътувамБезПаспорт
  • Нови заповеди: сваляме маските и тръгваме към планините. Разрешено е
  • Бебето Колинс, което се роди с помощта на пожарникари
  • Отварят ли училищата? Как са решили проблема в Нидерландия и на остров Нантъкет
  • Странните неща, които детето ми направи по време на изолация
  • #ОстанетеСиВкъщи и гледайте сериали - 10 сериала, които може да гледате повече от веднъж
  • Батман мете улиците, Железният човек дезинфекцира, а Дарт Вейдър разнася хранителни продукти (ВИДЕО)
  • Теа Минкова: Не знам какво сме правили с Наум преди Амая
  • "Живей живота с щастие и страст" - мъж, починал от коронавирус, остави трогателно писмо на семейството си