От 1996 г. в България на 19 октомври честваме Деня на българския лекар. В „Духът на здравето“ по случай празника на лекарите д-р Неделя Щонова покани проф. Михаил Боянов, водещ специалист от Клиниката по ендокринологията и болести на обмяна в Университетска болница „Александровска“. Той е и преподавател към катедра по вътрешни болести и ендокринология в Австрия, Германия, Франция.

2012 г. българското дружество по ендокринология прави едно репрезентативно представително проучване за страната и установява, че някъде около 25-30% имат нормално телесно тегло, преценено като индекс на телесна маса.

"Човек носи някакви гени. Това са някакви гени за високо кръвно налягане, за лоши мазнини в кръвта, за диабет. Докато сте сравнително по-млад, в добра спортна форма, т.е. сравнително по-слаб, тези гени могат да не се проявят. В момента, в който напредне възрастта, животът стане по-заседнал, килограмите се увеличат, се дава възможност на тези гени да се проявят“, коментира проф. Боянов връзката между затлъстяването и диабета.

460 милиона души в целия свят са болни от диабет и 800 милиона са със затлъстяване. 30% от хората със затлъстяване имат диабет и близо 90% от хората с диабет вече имат наднормено тегло.

Има три компонента за натрупването на килограми:

1. Гените.
2. Свободната воля.
3. Късмет, защото много от болестите са на случаен принцип - например инфаркт.

„Задоволяването на глада е единствената награда, която ние получаваме по време на деня“, сподели професор Боянов. Той даде 7 златни стъпки как да предотвратим затлъстяване и диабет:

1. Да ядеш, преди да си много огладнял.
2. Да не консумираш алкохол с храненето, защото той разпуска тялото.
3. Да си пълниш чинията само веднъж.
4. Да спреш в момента, в който започва много да ти е много вкусно.
5. Между 8 и 10 хапки на ядене е достатъчното количество, за да се нахрани човек.
6. Внимателен избор на храните.
7. Движение!