Комарите не само ни притесняват с досадното си жужуне. При ухапване съществува опасност от заразяване с малария, западнонилска треска, денге, жълта треска и много други.

Ето 7 начина да си предпазите от тези насекоми

Снимка: iStockМрежите и комарниците са първото нещо, което повечето хора предприемат, за да ограничат достапа на досадните насекоми до къщата.

Витамините също са средство, с което да разкараме комарите. При употреба на витамин В1 тялото променя своя мирис. Хората не го усещат, но комарите - да. Консумацията на храни с подобно съдържание ще ви превърне в непривлекателно меню за напористите насекоми. За целта хапвайте повече ядки, зърнени храни и зелени зеленчуци.

С помощта на растенията също можем да отблъснем комарите. Миризмата на босилек, лимонената трева, мушкатото, невена, папрата, розмарина, декоративния тютюн и най-вече хризантемите отблъска комарите. Поставете саксии с тези цветя на балкона, на прозореца или насадете в градината.

Етеричните масла като оръжие. Подходящи за борбата с насекомите са маслото от бор, върбинка, здравец, карамфил, канела, лавандула, мента, розмарин, чаено дърво, цитронела. Достатъчно е да разпръснете аромата на някое от посочените етерични масла като преди това се уверите, че никой вкъщи не е алергичен към уханието.


Външен вид. Комарите се привличат от тъмни дрехи и не харесват светли. Освен това комарите обичат гъстата растителност, за да се крият в нея.

Избягвайте плодови аромати и парфюми със силен сладникав цветен аромат, защото той също е по вкуса на комарите. Уверете се също, че около дома ви няма застояла вода (локви, неизползваем пълен басейн, непочистен градински фонтан, дори купичката с вода на домашния любимец). Ларвите на този вид насекоми се развиват в застояла вода и неподдържани водоизточници са идеалният дом за тях.

Как да облекчим сърбежа от ухапване?

1. Натъркайте със скилидка чесън. Това важи и при охапване от оса.

2. Напръскайте с разтвор от вода и сол. 

3. Разтрийте с оцет.

4. Намажете пъпката с паста за зъби, соево масло или със сок от магданоз.

5. Содата бикарбонат също помага при ухапване от комари и други насекоми. Една чаена лъжичка сода бикарбонат се разтваря в 1 чаша вода, разбърква се и се третира с този разтвор ухапаното място.

Полезни съвети при нашествие от миризливки вижте във видеото