Докато тук търсим топли палта, запалени огньове и горещи напитки, в Аржентина Коледа е време, в което може да хванете златист загар. 

Празникът е една от най-добрите възможности за басейн. Ако в някоя къща нямат такъв в двора си, напълно приемливо е да отиддат в парка по бански. Приготовленията за Коледа обаче са дълги и сециални - La Navidad.

  • 10 факта, които не знаете за Веселка - спечелила 100 000 лв. от "Фермата"
  • Дизайнерите от „Alessa” с 3 предложения за новогодишен тоалет
  • Алена: В годината на Нептун ще осъзнаем грешките си (ВИДЕО)
  • Спенс: Тази Нова година ще бъда с най-малкия си син – така постанови съдът
  • Книга за любовта помага на млада жена да се пребори с множествената склероза
  • Любимите снимки на Вики Терзийска в Инстаграм: дъвки Love is от Истанбул
  • Защо трябва да добавите „нищо“ в желанията си за 2023 г.?
  • Малки разговори с деца: Защо Дядо Коледа НЕ съществува, но еленът му яде... кебапчета
  • Преяждане дебне отвсякъде! Как най-бързо да влезем във форма (ВИДЕО)
  • 418 501 души научиха от Ladyzone за смразяващата загуба на Иво Аръков

 

1. Коледа без елха 

Традиционно в Аржентина коледното дърво се украсява на 8 декември. Това е Денят на Непорочното зачатие. Снегът по клоните му се замества с памук. 

Снимка: iStock


2. Динамична и вълнуваща Бъдни вечер с балони

24-ти е най-вълнуващият празник в Аржентина, а посрещането му е толкова динамично, че наподобява това, което имаме в България на Нова година. Нарича се Миса дел Гало. Вечерята с цялото семейство е задължителна, но след среднощния тост всеки може да излезе и да се забавлява с приятели. Купонът обикновено се случва в някои от баровете, които са в очакване на своите посетители. Има много фойерверки, а по традиция се пускат големи фенери със светлини в небето. В днешни дни често биват заменяни от фолиеви балони.  

Снимка: iStock

3. Обувки пред вратата и сено за мъдреците

В нощта на Коледа децатаоставят обувките си пред вратата. Това е стара традиция, според която именно в обучките ще бъдат сложени подаръците. Децата често оставят и сено и вода за мъдреците, които може да се нуждаят от почивка, докато пътуват, за да посрещнат Витлеемската звезда. С времето този ритуал е малко променен и съвременните деца в Аржентина често оставят обувките си просто под елхата в хола. Подаръците се носят от Papa Noel. 

 

4. Пълнени домати на масата

Празничната трапеза е много богата - има както риба, така и свинско. Прави се и спциално ястие от пълнени домати. Десертът е подобен на щолен - сладък хляб с ядки и сушени плодове.

 

5.  Денят на тримата крале

Коледните тържества продължават до 6 януари - Деня на тримата крале. 

Когато се изпраща старата година, се правят специални кукли. Наричат ги Ла Плата. Точно в новогодишната нощ те се изгарят. В някои градове тези кукли са големи сламени конструкции, които се вдигат на централния площат. 

Като финал на всички празници, аржентинците обичат просто да отидат на плажа и да поседят там със семейство и приятели.