Българката Валентина Бърнет получи годишната награда на Who Cares Wins в категорията "Най-добра акушерка".

Наградите са за отличие на специалисти в сферата на Националната здравна служба (NHS) и социалните грижи, както и за изключително отношение и проявени грижи, надхвърлящи служебните им задължения.

Валентина Бърнет e номинирана за наградата от 26-годишната Натали Дой, която получава кръвоизлив в мозъка, когато е бременна в 39-та седмица. Тя била транспортирана с хеликоптер до болница в Саутхемптън, където чрез цезарово сечение се ражда дъщеричката й Грейси. Това се случва през октомври 2022 г.

Валентина се грижела за бебето болницата в Саутхемптън, докато майката Натали Дой била в кома.

Тя е от Добрич, но живее и работи в Англия. Тъй като самата тя наскоро се е възстановила след мозъчна операция, Валентина е знаела точно какво преживява семейството. "Мисля, че случаят на Натали ме трогна заради това, което съм преживяла. Партньорът ѝ ме попита дали може да се погрижа за бебето, докато той отиде да я види, и аз, разбира се, се съгласих." - споделя тя за The Sun. Тя успява да успокои и майката на родилката, която била изключително притеснена в този момент. 

Наградите бяха връчени на бляскава церемония в присъствието на множество известни личности от спорта, шоубизнеса и политиката. Сред гостите на събитието е бил и министър-председателят на Великобритания Риши Сунак.

Седмица преди официалната церемония, Валентина е била в студиото на британския Канал 4. Нейна специална изненада там е бил Джейми Оливър - световноизвестен готвач и баща в многодетно семейство. Именно той й съобщава, че журито е избрало нея за победител. 

Валентина посвети наградата на своите колеги, които дават всичко от себе си за здравето и благополучието на своите пациенти.

Бебето, за което тя се е грижела - Грейси, е много добре здравословно, пълзи и се развива прекрасно за възрастта си. 

Ето и цялата история на родилката с мозъчен кръвоизлив.

Когато стигна до болницата, лекарите установяват, че е с мозъчен аневризъм и я поставят в изкуствена кома. Бременността й преди това била безпроблемна. Нямало никакви признаци, че нещо не е наред.

Лекарите извършват цезарово сечение, докато тя е в кома.

Бебето й Грейси се ражда в добро здраве.

Натали прекарва цяла седмица в болницата, докато установят откъде идва кръвоизлизва. Последвала операция, която продължава 9 часа.

"Не си спомням нищо от тези две седмици. Не си спомням срещата с дъщеря ми, нито тези скъпоценни първи дни от живота ѝ." - споделя Натали.  

През това време акушерката Валентина Бърнет се е грижила за новороденото в болница "Принцеса Анна", Саутхемптън, Хънтс. Продължава до момента, в който Натали нзапочнала да се е чувства добре. През това време обаче е оказвала подкрепа и на семейството на Натали.

Самата Валентина всъщност е била претърпяла мозъчна операция само няколко години по-рано. Причината - лекарите откриват, че има мозъчен тумор.

Много често Валентина страдала от главоболие. Мислела, че е заради проблеми и напрежението в работата, но се оказва друго. След като прави преглед на очите си, лекарите забелязват, че нервите в очите й изглеждат много подути.

Валентина е насочена за скенер и лекарите откриват 5-сантиметров тумор. През декември 2018 г. е извършена операция, но две години по-късно туморът се е върнал. Оттогава насам тя е подложена на лъчетерапия, за да се спре растежът им. В момента прави ядрено-магнитен резонанс на всеки шест месеца.

Вижте кое е бебето на годината за 2023 г.