Принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън се появиха изненадващо в Аман, Йордания, за да присъстват на сватбата на престолонаследника на страната и неговата булка от Саудитска Арабия.

Уилям и Кейт са част от многото чуждестранни кралски особи, дошли за сватбата на 28-годишния престолонаследник Хюсеин и 29-годишната архитектка Раджуа ал Саиф.

Церемонията ще се състои по-късно в четвъртък в двореца Захран, като се очакват над 1700 гости.

Сватбата идва след труден период за йорданската монархия, включващ публичен разрив между краля и неговия полубрат, като някои коментатори тълкуват националните тържества като начин за укрепване на обществената подкрепа в момент на постоянни икономически трудности.

Снимка: ROYAL HASHEMITE COURT/YOUTUBE

Очаква се събитието, което има за цел да внуши усещане за приемственост, да включва елементи от предишни кралски сватби, включително кортеж от червени джипове „Ленд Роувър“, които ще ескортират младоженците по улиците на Аман след церемонията.

Пътуването на Уилям и Кейт до Йордания не беше обявено предварително, а пристигането им беше потвърдено от йорданските държавни медии няколко часа преди началото на дворцовата церемония, уточнява БТА.

Първата дама на САЩ Джил Байдън и няколко членове на кралски семейства от цял свят заявиха, че ще присъстват, сред които кралят и кралицата на Нидерландия.

Празненствата започнаха миналата седмица с къна парти за Ал Саиф, организирано от бъдещата й свекърва – йорданската кралица Рания и посетено от неколкостотин жени.

Булката е завършила архитектура и е живяла и работила в Лос Анджелис. Баща ѝ е основател на една от най-големите строителни фирми в Саудитска Арабия, а майка ѝ е роднина на саудитския крал Салман. 

Любопитен е фактът, че Кейт Мидълтън е живяла в Йордания между втората и четвъртата си година, тъй като тогава баща й е работил в местния офис на British Airways.

През 2018 г. принц Уилям бе на официално посещение в Йордания. Тогава принц Хюсеин го изненада с детска снимка на Кейт, направена на същото място, което двамата принцове посетиха. Кейт не участва във визитата, тъй като по това време принц Луи бе само на два месеца.

Снимка: Getty Images

Йорданският крал Абдула и съпругата му Рания имат две дъщери и двама синове. През март т.г. принцеса Иман се омъжи за финансиста Джамил Александър Термиотис. Вижте повече по темата тук:

Любопитен е фактът, че двете дъщери на кралското семейство са родени в два последователни дни с разлика 4 години.