Красивите тетрадки не са достатъчни! Принуди и заплахи не правят щастливи ученици! Български учители от различни краища на България дават ценни съвети за бъдещите ученици. Ще ги послушате ли?

Първият учебен ден е точно зад ъгъла, витрините на магазините са пълни с училищни пособия – шарени тетрадки, цветни моливи и раници. 

  • Теди Велинова и д-р Енчев се събраха за първия учебен ден на децата си
  • Въшките – досадният проблем на децата през учебната година и как да се справим с него
  • Сашо Кадиев и Таня Тончева заедно в първия учебен ден (СНИМКИ)
  • Теди от „Фермата“ за учителската професия и миризмата на плюшени пердета в родното училище
  • Тейлър Суифт, Доналд Тръмп и Камала Харис - неразказани истории за времето, когато са били ученици (СНИМКИ)
  • Как децата на известните личности тръгнаха на училище (СНИМКИ)
  • Майка и първокласник - емоции, вълнение и няколко съвета към другите майки
  • Диляна, майка на първокласник: Ходили сме на училище без специални раници и сме оцелели
  • Специалист по детско развитие: Децата нямат нужда от монитори! Това е решение за изморени родители!
  • 5 лв., 10 лв. или повече на ден? По колко пари да даваме на учениците за джобни?

Вероятно сте в разгара на цялото пазаруване, което сезонът предполага. Търсите точната раница, моливник, дрехи и отмятате списъка със задачи за новата учебна година.

Разбира се, за децата е полезно да се обличат подобаващо и да носят правилните принадлежности, но готовността за училище изисква нещо повече от пазаруване.

Учителите, които са в ежедневен контакт с децата, споделят своите ценни съвети за това как родителите да помогнат на децата си да се подготвят ефективно през цялата учебната година. 

Ето някои от техните препоръки и съвети:

 

 

 

ВАЖНОСТТА НА ДИСЦИПЛИНАТА И ОТГОВОРНОСТТА

Много от преподавателите подчертават, че родителите трябва да помагат на децата си да изградят добри навици още у дома. Тихомира Илчева от ОУ „Братя Миладинови“, Бургас, съветва родителите не само да купуват красиви тетрадки, но и да проявяват интерес към това, което е написано вътре. Тя споделя:

 

„Отговорността на родителя не приключва само с купуването на скъпи и красиви тетрадки, от време на време трябва да се разлистват тези тетрадки, за да видят колко красиви са и отвътре.“

 

САМОСТОЯТЕЛНОСТ И УВАЖЕНИЕ КЪМ УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС

Снимка: iStock

Учителите също така обръщат внимание на значението на самостоятелността и уважението към учебния процес. Соня Пулева, НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ Бургас, съветва родителите да обяснят на децата си, че усилията и постоянството са ключът към успеха. Тя подчертава, че е важно да научим децата, че грешките са неразделна част от процеса на учене:

 

„Родителите имат ключова роля за това да подготвят децата си, че няма винаги да им е лесно... липсата на търпение не води до резултати.“

 

Соня Пулева също така отбелязва, че децата трябва да развиват уважение към своите учители и към учебния процес като цяло, а не да се фокусират върху материални притежания като телефони или дрехи.

 

 

 

 

СИСТЕМНА РАБОТА И ПОЗИТИВНО ОТНОШЕНИЕ

Росица Иванова, учител в ОУ „Хан Аспарух“, Добрич, съветва родителите да насърчават децата си да изпълняват учебните си задачи без принуда или заплахи. Според нея ключът към успеха за децата, които ще прекрачат училищния праг за първи път е възпитание на радостта от самото училище, още в самото начало:

 

„В по-големите класове е необходимо системно да се извършват поставените от учителя задачи, но не с принуда и заплахи... идеята е учениците да са щастливи, че отново са на училище.“

 

БАЛАНС МЕЖДУ СВОБОДАТА И ОТГОВОРНОСТТА

Снимка: btvnovinite.bg

Красимира Ангелова от СУ за ХНИ „Константин Преславски“, Варна, вярва, че е важно родителите да предоставят на децата си възможността да правят избори и да разберат, че училището е специално място. Според нея децата, които се чувстват уверени и спокойни, ще се справят по-добре в училище:

 

„Най-важното е родителите да не отнемат възможността на децата да избират сами „интересното“ и „важното“ за тях.“

 

ВЪЗПИТАВАНЕ НА ТРУДОЛЮБИЕ И ОТГОВОРНОСТ

Учителите също така акцентират върху възпитанието на трудови навици и отговорност у децата. Василиса Василева, преподавател в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, Бургас, подчертава, че родителите не трябва да заменят учителите в процеса на обучение. Според нея, децата трябва да бъдат възпитавани в обноски, трудолюбие и съпричастност още у дома:

 

„Най-полезното за работата в училище е родителят да подготви детето си, като го възпита на обноски, добро поведение и изказ, като го научи на труд и отговорности.“

 

Тя също така препоръчва децата да прекарват време навън, да участват в дейности с родителите си и да научат ценни житейски уроци чрез практическо участие в домакинството и социални дейности.

 

Учителите са единодушни – подготовката за новата учебна година изисква повече от просто закупуване на училищни пособия. Родителите играят ключова роля в създаването на условия, които ще позволят на децата им да бъдат успешни, както в училище, така и в живота. 

Насърчаването на самостоятелност, трудолюбие, уважение към учителите и системна работа са само част от аспектите, с които родителите могат да подпомогнат децата си.