Според поверията Игнатий е детето, посочено и прегърнато от Иисус Христос, когато апостолите са спорили за първенство. Затова го наричаме Свети Игнатий Богоносец – защото той носи Господ в сърцето си.

Точно преди 1 г. на Игнажден се ражда едно 600-грамово бебе. Дават му името Игнат… и Игнат е спасен!

Снимка: btvnovinite.bg

За Евгения и Симеон всичко вървяло по план – сватба, после бебе. Евгения забременяла през юни миналата година. Лекарите ѝ казали, че плодът се развива добре. И очаквали бебето да се роди на 18 март 2020 г. В края на четвъртия месец обаче всичко се преобръща.

„Всичко вървеше добре до 18-а гестационна седмица. Когато по време на прегледа установиха, че имам разкритие. Посетих лекар заради слаба маточна шийка, трябваше да постъпя за задържане“, разказа Евгения Катинова, майка на Игнат.

Така, Евгения прекарва следващите месеци в болница. Хоспитализират я в Панагюрище. Целта на лекарите – да задържат бебето в утробата ѝ възможно най-дълго. Но то решава да се появи много по-рано. Почти 3 месеца преди предвидения термин.

„Започнаха контракции, силни болки и установиха, че раждането е започнало. Бях хоспитализирана от панагюрската болница в МБАЛ-Пазарджик. Там ме пое екипът на д-р Траянов. В 18:30 ч. вечерта се роди нашият герой“, спомня си Евгения.

Снимка: btvnovinite.bg

Раждането продължава само 20 минути. Екипът на д-р Траянов прави всичко необходимо, за да спаси бебето.

„Майката е имала проблем през цялата бременност, лекувана е за задържане, но никой не може да прогнозира кога ще започне раждането. Тук раждането започва много по-рано, идва с пролабирал мехур, където няма как да се спре раждането. (…) И се ражда 600 грама, което е изключително екстремно ниско тегло за новородено. Аз, като започнах да работя акушерство и гинекология, тогава 1000 грама беше границата между живородено и аборт. Под 1000 грама – те не ги брояха въобще за живи тези бебета“, обясни д-р Илиян Траянов, началник на Акушеро-гинекологично отделение.

Цялата история може да прочетете на сайта btvnovinite.bg: