Нека погледнем истината в очите - възпитанието на тийнейджър е разходка по минно поле. Младите хора в тази особена възраст често менят настроенията си, стресирани са и се изнервят заради най-незначителни неща. Родителите обаче не трябва да се отчайват и да се предават, защото децата наистина се нуждаят от напътствията на мама и татко, макар да не демонстрират това открито. Ето защо висшата цел на родителите е да се научат да водят "битките" с подрастващото си дете. Американски експерти предлагат няколко съвета в тази насока.

1. Дефинирайте ценностите си

За да възпитате добре детето си, първо трябва да дефинирате ценностите, към които искате да го научите да се придържа. И с това не бива да правите никакви компромиси. Обяснете на тийнейджъра си кои са наистина важните неща в живота. Имайте предвид, че за да опазите морала на детето си, трябва постоянно да говорите с него за това, като му обяснявате най-подробно защо държите да спазва определени норми на поведение.

2. Накарайте тийнейджъра да спазва вечерен час

Предимствата на това ограничение са следните:

- Приятелите не винаги са най-добрите съветници и могат да накарат детето ви да се съобразява повече с тях, отколкото с вас. Позволете на младежа да ви използва като оправдание за прибирането си в определен час, като казва, че ще бъде наказан/а, ако не се върне у дома навреме.

- Тийнейджърите се нуждаят от здрав сън. Ако стоят будни до прекалено късно, това ще се отрази на физическото им състояние през следващия ден, съответно и на учението им. Намерете начин да ги убедите, че повечето часове сън са полезни за здравето и успеха им в училище.

Добре е първоначално да не позволявате на детето да се размотава навън до по-късно от 22.00 часа. Постепенно удължавайте времето за срещи с приятели, но само, ако подрастващият докаже, че може да бъде отговорен за себе си.

Определянето на вечерния час трябва да се свързва със спазването на две основни условия:

1. Детето трябва да ви казва къде и с кого излиза.

2. Трябва да държите да ви се обажда, когато се прибира. Прегръдката и целувката за "добър вечер" могат да ви бъдат от полза - най-малкото ще разберете по дъха му дали е употребил/а алкохол или е пушил/а цигари.

3. Не определяйте стила на обличане на детето си

Тийнейджърите имат нужда от собствена идентичност. Това е важна част от съзряването. Кажете им директно какво в никакъв случай не бихте приели относно облеклото и прическата им, без обаче да използвате изрази като "Това ще наруши репутацията ти".

4. Уважавайте правото на лично пространство на детето (до определена степен)

Имайте предвид, че както вие самите не сте склонни да споделяте всичко, свързано с личния ви живот, така и вашият тийнейджър иска да има своите малки тайни. Покажете недвузмислено, че не искате да навлизате в личното му пространство. Не се опитвайте да четете личния му дневник и не ровете из шкафовете с личните му вещи. Пристъпвайте тези правила на поведение, само ако имате сериозна причина да се тревожите за нещо (че употребява наркотици, занимава се с незаконни дейности или мисли за самоубийство).

Имате повод да се съмнявате, че тийнейджърът е кривнал от правия път, ако внезапно стане прекалено потаен или агресивен. Каквито и "предохранителни" мерки да предприемете обаче, направете го дискретно. Ако младежът разбере, че ще претърсвали стаята му, резултатът може да бъде катастрофален - скъсвне на връзката родител - дете.

5. Научете се да казвате "НЕ!"

Поддържайте жива комуникацията с детето си, но в никакъв случай не се съгласявайте с всико, което казва и не му давайте всичко, което поиска от вас. Множество проучвания са доказали, че хората със силно изразена идентичност, самочувствие и самоувереност са отгледани от по-строги родители. Затова - опознайте приятелите на детето си, накарайте го да се придържа към определени ценности и се научете да казвате "НЕ!".