С деца на пазар? Това звучи като истинско предизвикатество. Но понякога се налага да го приемете. Особено в сезон като настоящия, когато трябва да избирате подаръци за най-близките. Ето няколко съвета за това как да се справите с тази нелека задача и дори да се забавлявате при изпълнението й:

Избягвайте пиковите часове за пазаруване

Обикаляйте магазините в онази част на деня, когато е най-малко вероятно да има опашки и огормни тълпи. Децата не понасят блъсканиците. Преди да поемете на дългото "пътешествие", обещайте на малчугана си някакво лакомство, което ще го направи нетърпелив да ви придружи.

Поставете си лесно изпълними и реални цели

Предвид, че познавате детето си, пресметнете колко време имате за пазаруване преди то да се отегчи и да сложи край на това иначе приятно за жените занимание. Добра идея е и предварително да кажете на детето колко ще трябва да трае неговото търпение.

Измислете игри

Задавайте на детето въпроси, свързани със стоките в дадения магазин. Питайте го какво иска да му донесе дядо Коледа, какво би изработил/а сам/а, ако беше джудже в работилницата за играчки и т.н. На по-порастналите позволявайте да участват активно в избора на покупките. При всяка възможност "награждавайте" детето с целувки и прегръдки, за да го убедите, че сте му благодарни за проявеното търпение и разбиране.

Съставете предварително списък с покупките

Не се опитвайте да разчитате на паметта си, ни то пък решавайте на момента какво да купите. Проучете предварително къде можете да намерите подаръците, с които ще зарадвате близките си. Позволете и на детето да участва в със тавянето на списъка и подготовката за пазаруването по интересен за него начин.

Наблюдавайте реакциите на детето

Не се увличайте толкова много в пазаруването, че това да ви попречи да забележите кога на малчугана му е доскучало. Взимайте предвид и най-незначителните му оплаквания, защото те най-често са просто зов за внимание.

Наградете детето за проявеното търпение

Дори да не успеете да изпълните всички цели, които сте си били поставили, благодарете на детето си за това, че ви е позволило да прекарате дори малко време в пазаруване. Покажете му, че оценявате жеста му като го наградите за усилието - разкажете му две, вместо само една приказка преди сън или просто купете нещо хубаво и за него/нея без да забележи и го поднесете като подарък след завръщането ви у дома.