Най-голямото приключение е да откриеш своето място в Кръговрата на живота. Това е мотото на любимата на децата анимация „Цар Лъв”. А 28 май е денят, когато малчуганите ще имат възможност да държат в ръцете си книгата с приключенията от филма, втора в поредицата „Приказки на глас” на „Егмонт България”.

Изданието ще може да откриете в павилионите за вестници из цялата страна като вестникарско приложение. То е с твърди корици и от 48 страници, изпълнени с красиви илюстрации, съдържа и аудиодиск с призказката, прочетена от театралната актриса Майя Остоич. Цената на книгата е 7,99 лв.

Колебаете се дали да я подарите на детето? Няма причина – тя не само ще го увлече и забавлява, но и ще му от помощ при първите стъпки с четенето. Важно е да се отбележи, че редица педагози включват аудиокнигите в своята работа с децата в детски градини и училища. Това е така, защото слушането на приказки обогатява общуването на малчуганите с книгите чрез включване на повече сетива във възприемането на съдържанието им. Чуйте откъс от аудиодиска към „Цар Лъв”, като последвате линка: https://www.youtube.com/watch?v=nRc7MXCLvN0
А сега ще ви разкрием някои любопитни подробности за „Цар Лъв”...

Анимационният филм

Матю Бродерик (Симба), Джеръми Айрънс (Скар), Роън Аткинсън (Зазу), Джеймс Ърл Джоунс (Муфаса) и Упи Голдбърг (Шензи) сформират звездния състав, който дава гласовете си на героите от анимационния филм на „Дисни” от 1994 г. Снимачният екип на „Цар Лъв” шеговито описва сюжета на филма като „Бамби в Африка среща Хамлет” или „Бамлет”. Историята в действителност се базира донякъде на Шекспировата творба – за млад принц, чийто чичо превзема кралството, като убива баща му и се жени за майка му. След като остъства от дома дълги години, принцът се завръща и започва да планира отмъщението си. Получава и съвети от призрака на баща си.

Първоначално заглавието на филма е „Царят на джунглата”. То се променя в момента, в който екипът осъзнава, че лъвовете не обитават джунглата. Голяма част от аниматорите са командировани в Африка, за да изучават поведението на животните и да събират впечатления от дивата природа. Лъв и малко лъвче са доведени в студиото за модели. Близо 600 артисти, аниматори и техници дават своя принос за проекта.

Действието във филма се развива в местност, която наподобява тази в Националния парк „Хелс Гейт” в Кения.

Аниматорите остават във възторг от работата на Джеръми Айрънс и Роън Аткинсън и добавят на анимационните герои, които те озвучават – съответно Скар и Зазу, характерните черти на двамата актьори .

Сър Елтън Джон и Тим Райс, автори на баладата Can You Feel the Love Tonight (която впоследствие печели Оскар), пък са шокирани от първоначалното намерение на продуцентите песента им да е дует между Тимон и Пубма. Именно Елтън Джон успява да ги убеди това да се промени.

„Цар Лъв” е първият анимационен филм, дублиран на зулу, за африканската си премиера. Той заема четвърто място в класацията за 10-те най-добри анимации на Американския филмов институт от 2008 г. Също така е една от трите ленти на „Дисни”, отличена със Златен глобус за най-добър филм (другите два са „Красавицата и Звяра” и „Играта на играчките 2”).


Включете се в новия конкурс

Спечелете комплект от две книги от поредицата „Растем и четем” – „В клуба на Мики Маус” и „Мечо Пух” или „Колите” и „Мечо Пух”. Освен весели истории с героите на „Дисни”, изданията с твърди корици предлагат и удобен начин да измерите колко е пораснало детето. Достатъчно е да се закачат в разгънат вид на височина и се превръщат в пъстър ръстомер. Книгите съдържат и специални места за залепване на снимки.

Как да опитате късмета си и да е включите в конкурса? Отговорете на въпроса: „Коя е любимата приказка от вашето детство?” Отговорите си оставяйте като коментар под тази статия. В коментара си посочете за кой комплект играете („В клуба на Мики Маус” и „Мечо Пух” или „Колите” и „Мечо Пух”). В конкурса участвате само с един отговор до 9 юни 2013 година.

Имената на двама печеливши ще бъдат изтеглени с жребий и публикувани тук.