Експертите вече започнаха да прогнозират кои ще са най-желаните имена за бебета през 2024 година. В световен мащаб се забелязва тенденция все повече деца да се кръщават с полово неутрални имена – такива, които стават както за момичета, така и за момчета.

"Виждам много причудливи, неутрални по отношение на пола имена“, споделя Стеф Кофийлд от Минесота пред Yahoo, която е експерт по бебешките имена.

Снимка: iStock

"Начинът, по който се развиват нещата, с по-голямото приемане на небинарните хора, родителите не се страхуват да дават на момчетата по-меки и женствени имена. Вече сме стигнали дотам, че момичетата са по-мъжествени, и това ще продължи", казва още тя.

"Виждам това все по-често - родителите искат класическо име, но такова, което не е в топ 100", добавя тя.

"Искат име, което им е познато и което всички са чували, но не искат в класа на детето им да има още пет деца със същото име."

Що се отнася до Обединеното кралство, консултантът по бебешки имена Си Джей Струм вижда нещо доста уникално.

"Предвиждам, че Елизабет и умалителните производни като Елиза, Елспет и Бети също ще се увеличат след смъртта на кралица Елизабет II", казва тя и добавя, че се появява и друга тенденция на "тих лукс", като имена като Офелия и Анастасия започват отново да стават популярни.

Тя добави, че половата неутралност става все по-популярна и в Обединеното кралство, "тъй като се стремим да възпитаваме децата си като личности".

"Ривър" е име, което се избира както за момче, така и за момиче, "Ноа" е тенденция при момичетата, а "Ноа" е име номер 1 при момчетата. Популярни остават и имената Рен и Инди", споделя тя.

Снимка: iStock

В България най-популярните имена за момичета, както и за момчета през последните години остават непроменени. Виктория, Мария и Никол са в топ три с най-желаните имена за новородени момичета през 2022 г., а Александър, Георги и Мартин са били изборът на най-много родители на момченца за същия период.

Ако все пак искате да следвате тенденциите и да изберете унисекс име за своето бебе, ние имаме няколко предложения: Ники, Тони, Крис, Алекс, Ради, Йони, Сами, Мони, Боби, Вики, Анди.